Diabetesmedicin sänker din vikt

- 23/10/2009, 09:31 -

Kan hjälpa överviktiga som inte lider av sockersjuka att gå ner i vikt.

Läkemedlet Liraglutide som nyligen godkändes för behandling av diabetes, kan även hjälpa överviktiga som inte lider av sockersjuka att gå ner i vikt.

Det visar resultaten av en ny studie som under fredagen publicerades i medicintidskriften The Lancet.

Några månaders användning av Liraglutide ger nämligen större viktminskning än fetmamedicinen Xenical.

"Liraglutide erbjuder en ny verkningsmekanism för att behandla fetma och förbättrad effekt jämfört med i dag tillgängliga terapier", skriver professor Stephan Rössner vid Karolinska Universitetssjukhuset/Huddinge och Rössners kollegor vid bland annat Köpenhamns universitet.

564 överviktiga kvinnor och män från sex europeiska länder har deltagit i studien. Deltagarna delades in i fyra grupper som fick olika doser Liraglutide, en grupp som fick placebomedcin och en grupp som fick Xenical.

Behandlingen pågick i fem månader och i gruppen som fick den högsta dosen av läkemedlet sjönk vikten i genomsnitt med 7,2 kilo. Viktnedgången för deltagarna som tog Xenical låg på 4,1 kilo.

Liraglutide tros öka mättnadskänsla, vilket kan vara en förklaring till de snabba viktminskningarna. Dock måste läkemedlet injiceras under huden, precis som insulin injiceras i diabetespatienter, skriver The Lancet.

Läkemedlet har godkänts under namnet Victoza för behandling av den vanligaste formen av sockersjuka, typ 2-diabetes.

Skrivet av: