Malmömoderater kräver flyktingstopp

- 08/11/2009, 11:26 -

Delar av partigruppen kan tänka sig att trotsa partiledningen, och samarbeta med sverigedemokraterna.

MALMÖ. På riksplanet har statsminister Fredrik Reinfeldt sagt att han hellre avgår än regerar om det krävs ett aktivt stöd av sverigedemokraterna efter riksdagsvalet 2010. I Malmö finns det däremot moderater som inte är helt främmande för att samarbeta med sverigedemokraterna, och flyktingstopp står högt på partiets politiska agenda.

Staffan Appelros, riksdagsledamot och som ingår i Reinfeldts riksdagsgrupp, menar att moderaterna har en skyldighet mot väljarna att inte hålla sig för fint för att ta stöd av sd om det finns en chans för ett maktskifte i Malmö.

– Vi i Skåne är nog mer benägna att tala med sd än partiet är på riksplan, säger han till Sydsvenskan.

En sådan linje brukar inte uppskattas av partiledningen, och partisekreteraren Per Schlingmann (m) har tidigare krävt av lokala partiföreträdare att de inte söker samverkan med sd.

Malmömoderaternas Anja Sonesson, oppositionsråd, och Stefan Lindhe, fullmäktigegruppens ordförande, slår ifrån sig när det gäller ett organiserat sd-samarbete, men gruppen kommer inte per automatik att rösta emot sd-förslag.

– Det är inte hederligt att säga nej till ett förslag som vi kanske har lagt själva tidigare, säger Lindhe till Sydsvenskan.

Flera i partigruppen är kritiska till regeringens flyktingpolitik. Saknas det bostäder och jobb måste antalet människor som får stanna i Sverige dras ned, menar förre riksdagsledamoten Carl-Axel Roslund (m), som menar att de flesta flyktingarna kommer hit av ekonomiska skäl.

– Vi vill att människor ska bosätta sig där det finns en rimlig chans att etablera sig med bostäder och jobb. Malmö uppfyller inte det kravet, säger oppositionsrådet Anja Sonesson till <a href=""http://sydsvenskan.se/malmo/article565061/Flyktingstopp-hogt-pa-Ms-agenda.html""target="_blank">Sydsvenskan.

Skrivet av: