Fredag 17 Sep
Stockholm

Sturebymordet: Pojken kan gå fri innan flickan

En lucka i lagen, menar flickans försvarsadvokat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Den 16-årige pojke som fällts för mordet på 15-åriga Therese Johansson Rojo kan komma att bli fri innan sin jämnåriga flickvän.

Flickan fälldes för anstiftan till mord och båda ungdomarna dömdes till ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård. Men eftersom hon nu överklagat sin dom till hovrätten har hennes straff inte börjat gälla.

Det innebär att flickan kommer att sitta inspärrad längre tid än pojken om hovrätten väljer att inte fria henne.

– Det är en lucka i lagen, säger hennes advokat Jan Karlsson till Aftonbladet.

De båda ungdomarna har suttit på ungdomshem sedan i juni i år, men de får inte räkna av tiden som en del av straffet. De blev nämligen aldrig häktade.

–Den som sitter anhållen, häktad eller är intagen för rättspsykiatrisk undersökning får räkna av tiden. Men 16-åringarna har inte varit häktade, och därför börjar inte deras straff att verkställas förrän domen äger laga kraft, säger Marianne Gauffin, rådman i Stockholms tingsrätt, enligt Aftonbladet.

Det var den sjunde juni i år som 15-åriga Therese hittades strypt i en skogsdunge i Stureby i Stockholm. Motivet till dådet ska ha varit svartsjuka och 16-åringen tros ha hetsat pojkvännen till att döda Therese.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela