Sturebymordet: Pojken kan gå fri innan flickan

En lucka i lagen, menar flickans försvarsadvokat.


STOCKHOLM. Den 16-årige pojke som fällts för mordet på 15-åriga Therese Johansson Rojo kan komma att bli fri innan sin jämnåriga flickvän.

Flickan fälldes för anstiftan till mord och båda ungdomarna dömdes till ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård. Men eftersom hon nu överklagat sin dom till hovrätten har hennes straff inte börjat gälla.

Det innebär att flickan kommer att sitta inspärrad längre tid än pojken om hovrätten väljer att inte fria henne.

– Det är en lucka i lagen, säger hennes advokat Jan Karlsson till Aftonbladet.

De båda ungdomarna har suttit på ungdomshem sedan i juni i år, men de får inte räkna av tiden som en del av straffet. De blev nämligen aldrig häktade.

–Den som sitter anhållen, häktad eller är intagen för rättspsykiatrisk undersökning får räkna av tiden. Men 16-åringarna har inte varit häktade, och därför börjar inte deras straff att verkställas förrän domen äger laga kraft, säger Marianne Gauffin, rådman i Stockholms tingsrätt, enligt Aftonbladet.

Det var den sjunde juni i år som 15-åriga Therese hittades strypt i en skogsdunge i Stureby i Stockholm. Motivet till dådet ska ha varit svartsjuka och 16-åringen tros ha hetsat pojkvännen till att döda Therese.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.