Birgitta Ohlsson kan bli ny minister

Hon är storfavorit till att bli ny minister. På folkpartiets landsmöte visar det sig att Birgitta Ohlsson har starkt stöd från partikamraterna.


På tisdagen blev ett ministerjobb ledigt. Fredrik Reinfeldt nominerade nämligen EU-ministern Cecilia Malmström (fp) till Sveriges nya EU-kommissionär.

Att ministerposten ska fyllas av en annan folkpartist råder det inget tvivel om. Och får folkpartiet själva välja tycks valet falla på Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson.

Samtidigt anser flera att en rockad borde ske.

–Jag tycker att Birgitta Ohlsson skulle passa utmärkt som biståndsminister, säger Philip Wendahl från Liberal mångfald till Nyheter24.

Nuvarande biståndsminister Gunilla Carlsson (m) skulle då axla rollen som Sveriges nya EU-minister.

Tycker du inte att Gunilla Carlsson gör ett bra jobb som biståndsminister?

–Jo, hon sköter det väldigt bra. Samtidigt skulle EU-minister också passa henne mycket bra då hon har stor erfarenhet och insyn i hur EU fungerar. Och Birgitta Ohlsson är ju mer lämpad som biståndsminister än EU-minister.

–Hon har ju bland annat suttit i Sidas styrelse och jobbat mycket med biståndsfrågor.

Vem skulle du välja till EU-minister då?

– Då lägger jag min röst på Cecila Wigström, säger Wendahl till Nyheter24.

På Sida vill man inte uttala sig om ett framtida scenario med Birgitta Ohlsson som biståndsminister och därmed Sidas högsta chef.

– Det där är en politisk fråga och vi är ju en statlig myndighet som jobbar på uppdrag av regering. Därför kan vi inte heller kommentera något sådant, säger Joachim Beijmo, tillförordnad kommunikationschef på Sida, till Nyheter24.

Själv är Birgitta Ohlsson smickrad men vill inte spekulera i vad hon skulle driva för specifika frågor om hon skulle bli EU-minister eller biståndsminister.

–Jag vill inte gå in på detaljer eftersom att det är så pass hypotetiskt. Men det som ligger mig varmt om hjärtat är ju frågor som rör demokrati, mänskliga rättigheter och utrikesfrågor, säger Birgitta Ohlsson till Nyheter24.

Men vilket jobb skulle du välja - EU-minister eller biståndsminister?

–Som sagt, jag vill inte spekulera för mycket i detta. Men jobben berör ju de frågor som jag brinner för.

Du har ju tidigare varit drivande för att EU ska bli mer federalistiskt - alltså att EU blir som vilken parlamentarisk demokrati som helst - är det något du skulle driva om du blev Sveriges EU-minister?

–Det där vill jag faktiskt inte gå in på i nuläget. Men jag brinner ju för demokratifrågor. Samtidigt vill jag inte prata om just den frågan nu. Så jag får säga inga kommentarer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.