Lördag 8 Maj
Stockholm

Vanvårdande gårdsägaren tar timeout

Lars Hultström tar timeout omedelbart efter avslöjandet om vanvården på gården.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter att vanvården avslöjats på Lars Hultströms gård tar han timeout med omedelbar verkan från alla sina styrelseuppdrag. Vid sidan om uppdragen i LRF och Svenska Djurhälsovården handlar det om de i HK Scan och Swedish Meats.

– Lars Hultström har tagit en timeout för eftertanke och reflektion, säger Jan Åke Robertsson, vd för Svenska Djurhälsovården, till SVT Rapport.

När uppgifterna om vanvården började spridas i medierna skickade Svenska Djurhälsovården omgående inspektörer till Hulströms gård under tisdagsmorgonen. Vissa grisar bedömdes vara så sjuka att de avlivades.

– En del andra sjuka grisar sattes under behandling, men jag kan inte säga hur många grisar det rörde sig om, ej heller hur många som avlivades, säer Robertsson till SVT Rapport.

Aktivister hos Djurrättsalliansen tog sig in på Hultströms gård och kunde dokumentera vanvården. I de trånga och smutsiga stallarna trängdes grisar, som åt på en död kamrat. Flera hade skador på benen och det saknades halm i boxarna, vilket är ett lagbrott.

Hultström, som är ordförande för köttböndernas branschorganisation Swedish Meats, har också fått hård kritik av jordbruksminister Eskil Erlandsson som tycker att det hela är "osmakligt och upprörande".

– Det vanligaste missförhållandet på gårdarna är sjukdomar som hosta och diarreer, men vanvård är mycket sällsynt, säger Jan Åke Robertsson till SVT Rapport.

Se bilder från Lars Hultströms gård nedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela