Grisar tvingas bli kannibaler

Grisen på ditt julbord kan vara uppfödd under vidriga förhållanden.


Aktivister i Djurrättsalliansen har tagit sig in på gårdarna hos en tiondel av Sveriges grisuppfödare. Och det de dokumenterat där kommer måhända att få många svenskar att - precis som en gång dåvarande statsminister Göran Persson - avstå från grisen vid julbordet.

På en film som spelats in på Lars Hultströms gård - Hultström är ordförande för köttböndernas organisation Swedish Meat och styrelseledamot på HK Scan och svenska djurhälsovården - och som Sveriges Radios Ekot tagit del av och kontrollerat - förekommer skrämmande bilder.

I stallarna är det trångt och smutsigt, i ett hörn står ett gäng grisar och tuggar på en död kamrat.

– Det här är ju inte någonting som är tillåtet på något vis och inte acceptabelt ur hygienisk synvinkel heller. En död kropp innehåller ju massa bakterier som sedan kan spridas till levande djur som äter på det här. Den här grisen skulle ha tagits bort för länge sen. Den skulle ha behandlats och separerats redan innan den dog. Det här är otillåtet och oacceptabelt på alla sätt, både hygieniskt och djurskyddsmässigt, säger Johan Beck Friis på Sveriges veterinärförbund, till Ekot.

Grisarna har skador på gamla skador på benen. Det saknas dessutom halm i boxarna - ett brott mot lagen. Och detta hos en ledande företrädare för den "seriösa" delen av branschen.

– Det här är högst anmärkningsvärt, så här får det inte gå till Det här är, som jag såg det, ett grovt fall av vanvård av djur, säger Johan Beck Friis till Sveriges Radios Ekot.

Lars Hultström, ordförnade i Swedish Meat och ägaren till Blackstaby gris, vill inte vidgå den verklighet de brutala bilderna dokumenterar:

– Jag har ingen kommentar. Jag vet faktiskt inte ens vad det rör sig om.

För ett år sedan kunde Ekot konstatera att det finns omfattande brister i djurhållningen på 40 procent av de svenska gårdarna. Nu hävdar Djurrättsalliansen, som olagligt tagit sig in i stallarna på det de hävdar vara ett hundratal gårdar och dokumenterat misären, att det rör sig om många fler.

Brist på halm råder nästan överallt, luften är dålig, grisar tvingas sitta i sin egen avföring. Sår och skador är vanliga.

– Vi har besökt en tiondel av Sveriges grisfarmer. På så gott som samtliga har vi hittat grova överträdelser av djurskyddslagen, säger Lena Lindström på Djurrättsalliansen till Ekot.

Se den skakande filmen från Djurrättsalliansen - "Ett liv som gris". Känsliga tittare varnas!

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!