Lät Svartenbrandt sova över - får ersättning

Kvinnan som lät Lars Inge Svartenbrandt - numera Lars Ferm - övernatta i hennes hus får ersättning av staten för att hon greps.


HAGFORS. En 30-årig kvinna i värmländska Råda lät mästerrånaren Lars Inge Svartenbrandt - numera Lars Ferm - sova över i hennes hus. Efter att ha gripits av insatsstyrkan, misstänkt för skyddande av brottsling, släpptes hon senare fri och förundersökningen lades ner. Nu har kvinnan fått ersättning av staten.

Kvinnan anförde i sitt ersättningsanspråk att hon lurats av pappan till hennes barn. Tvåbarnsmamman var angelägen om att hålla god kontakt med sitt ex.

Och när han bad om att få sova över i huset tillsammans med en god vän sa hon inte nej. Först när det var för sent insåg hon att kompisen var Svartenbrandt.

Tillsammans med kvinnans före detta kille genomförde sedan Lars Ferm ett rån mot Swedbanks kontor i Säter den 8 april i våras.

Därefter tog sig Ferm tillbaka till bostaden i Råda. Men där fanns polisen - som bedrivit spaning mot fastigheten - redan på plats. Ferm kunde gripas och senare samma dag greps också kvinnan - misstänkt för skyddande av brottsling.

Kvinnan menar att hon pekats ut i och med att Dalarnas Tidning visat bilder av hennes bostad - i artikeln angavs också att hon gripits för brottslig gärning.

I Värmlands Folkblad anges att insatsstyrkan "väntade på klartecken att gå in i ett hus bara cirka 40 meter från förskolan Prästkragen".

Under kvinnans tid i häktet genomfördes en omfattande husrannsakan i huset.

Kvinnan säger sig ha påverkats svårt av händelsen - liksom de två barnen.

Justitiekanslern beviljar nu 7 760 kronor i ersättning för gripandet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.