Ekobrottslingen Posener i förhör

Hjärnan bakom Trustorhärvan har gäckat svensk rättvisa i över tolv år.


BELGIEN. Ekobrottslingen Joachim Posener har i största hemlighet förhörts på svenska ambassaden i Bryssel.

Posener är ökänd för sin inblandning i det största finansbedrägeriet i Sverige genom tiderna – Trustorhärvan.

1997 avslöjades härvan och man upptäckte att investmentbolaget plundrats på cirka 600 miljoner kronor av sina tillgång. Hjärnan bakom illgärningen sägs vara Posener själv.

Men det har varit svårt att ställa 45-åringen inför rätta eftersom han gått under jorden i tolv år. Det har bland annat funnits misstankar om att han befunnit sig i Marbella.

Det finns också uppgifter om att han rymt till Brasilien, Barbados, Irak, Israel, Storbritannien – och Sverige. Han har vid flera tillfällen bytt både utseende och identitet. Poseners liv på flykt skildras i boken Internationellt Efterlyst.

45-åringen misstänks för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grov förskingring. I dag uppgår hans skulder till svenska staten nästan 23,5 miljoner kronor.

Posener misstänks även för för oredlighet mot borgenär efter en exklusiv intervju med TV3 som kanalen betalade 500 000 kronor för. Pengar som skulle betalas in på Poseners konkursbo eftersom han befann sig i personlig konkurs för tillfället. Detta skedde dock inte.

– Jag tror inte det skulle gynna min klients intressen om jag kommenterade vad som kom fram under förhöret, säger Poseners försvarsadvokat Leif Gustafson till Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.