Fredag 17 Sep
Stockholm

Gjorde gift åt Saddam - får stanna

Han tog fram kemiska och biologiska vapen åt Saddam Hussein. Nu får han uppehållstillstånd i Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

ÖSTRA GÖINGE. Han var en av Saddam Husseins närmsta män. Som kemiingenjör arbetade han med att ta fram kemiska och biologiska vapen. Han var även generalmajor i krigsförbrytarens Baathparti. Och medförfattare till en politisk bok tillägnad Saddam Hussein. Nu har han fått uppehållstillstånd i Sverige.

Det såg länge ut som att mannen, som erbjudits asyl i USA men vägrat eftersom han inte vill flytta till ett land som förstört hans eget, inte skulle få stanna kvar i Sverige. Migrationsverket ansåg nämligen att det inte var sannolikt att de uppgifter han utfört inom det militära skulle leda till några hämndaktioner.

Men nu har migrationsdomstolen dömt annorlunda och kemiingenjören får stanna kvar. Enligt migrationsdomstolen kan det inte uteslutas att mannen är starkt förknippad med en regim som väckt avsky hos många människor i Irak.

Han har även representerat Saddam-regimen i flera internationella möten och i FN:s kommissioner för nedrustning i Irak. Detta har gjort honom både känd och avskydd. Dessutom har två av medförfattarna till Saddam-boken blivit mördade.

Nu kommer mannen att få bo kvar i en ort i Östra Göinge kommun tillsammans med sin fru och barn.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela