1 av 3
- Foto: SCANPIX
2 av 3
3 av 3

OG-medlemmar högg två i halsen - överklagar dom

"Som medlem får man inte gå runt och skryta med sitt medlemskap eller hugga ner två killar inför flera vittnen."


STOCKHOLM. Två bröder, 18 och 20 år gamla, båda medlemmar i den kriminella organisationen Original Gangsters (OG) anklagas för att ha huggit två personer utanför en krog i Skarpnäck.

18-åringen dömdes till fyra års fängelse medan hans äldre bror friades helt. Nu överklagas domen av såväl åklagaren som den dömde gärningsmannen och de målsägande.

Enligt tingsrättens dom kom de båda OG-medlemmarna tillsammans med två tjejer till en krog i Skarpnäck, en förort i södra Stockholm, i somras. Där mötte de upp två andra killar som tjejerna haft kontakt med.

En av OG-killarna frågade en av de andra männen varför han "stirrade" på honom. Ordväxling utbröt. När en kille stod lite väl nära OG-medlemmen blir han slagen i ansiktet. Den andra OG-gangstern tar tag om personens nacke och skriker: "Du ska dö din fitta".

Sedan såg offret för OG-gangstrarnas våld vad som liknade en kniv och plötsligt kände han vad han uppfattade som slag i ryggen. Han kände sig svag och hade svårt att andas.

När den andra killen försöker avstyra bråket och knuffar en av OG-killarna på axeln blir han knivhuggen i halsen. Han kände hur det sprutade blod och tog upp sin arm mot halsen, varvid han fick motta två ytterligare knivhugg, vilka träffade i bröstet. Men han lyckades ta sig tillbaka in på restaurangen.

Därefter skriker en av OG-killarna "kom vi drar" men innan de lämnar platsen knäar de personen som är kvar utanför krogen i ansiktet.

Den dömde OG-medlemmen har hela tiden nekat till brott och uppger bland annat att "man som medlem inte får gå runt och skryta med sitt medlemskap eller hugga ner två killar inför flera vittnen".

Rolf Klintfors har försvarat den äldre OG-medlemmen som friats. Men som åklagaren anser bör dömas för medhjälp.

– Ja, åklagaren menar ju att min klient (storebrodern) ska ha hållit fast killen medan lillebrodern högg. Men jag är förvånad över att åklagaren överklagar. Jag tycker att domen är väldigt tydlig, säger Klintfors till Nyheter24. 

Tror du att det kan ha någon inverkan på domen att de båda uttryckligen visar sitt stöd för Original Gangsters?

– Nej, inte alls. Åklagaren påstår att de ska ha gått omkring och skrutit om sitt OG-medlemskap och så vidare, men det nekar båda två till bestämt.

Men kammaråklagaren Harriet Roswall uppger att deras medlemskap i OG inte talar till deras fördel.

– Nej, det är ju inte direkt någon syjunta. Det är ju en brottslig organisation som de har skrivit kontrakt med och betalar medlemskapsavgifter till, säger Roswall till Nyheter24.

– De är båda fullvärdiga medlemmar i organisationen.

Harriet Roswall håller inte med Klintfors om att domen är tydlig och tycker att det är solklart att den friade brodern bör fällas för medgärningsmannaskap.

– Ja, inte bara har han hotat den ena killen. Han har ju också hållit fast honom. Att han inte skulle ha sett att hans bror höll i en kniv är inte sant, säger åklagaren till Nyheter24.

Därför har Roswall överklagat domen till Svea hovrätt och vill också se en straffskärpning för den yngre brodern.

Den friade 20-åringen ska även ha varit inblandad i det uppmärksammade bombdådet i maj 2009 på Södermalm i Stockholm.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.