Tisdag 16 Aug
Stockholm

Skolor får IG i skriftliga omdömen

Två av tre skolor får underkänt för sina skriftliga omdömen till eleverna i en granskning av Skolinspektionen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Två av tre skolor som Skolinspektionen besökte under 2009 får nu hård kritik för sina skriftliga omdömen till eleverna.

Vissa skolor ger inga skriftliga omdömen alls, andra gör det enbart i vissa ämnen. Det visar en sammanställning av 539 granskade grundskolor.

Tanken med skriftliga omdömen är att de ska vara en del i elevens individuella utvecklingsplan och beskriva elevens kunskapsutveckling i samtliga ämnen där eleven får undervisning.

– Som elev och som förälder har man rätt att få veta hur eleven ligger till när det gäller kunskaper och utveckling i förhållande till målen för utbildningen. En skola som har koll på elevernas kunskapsutveckling har också goda förutsättningar att lyckas även med de skriftliga omdömena, säger Marie-Hélène Ahnborg, inspektionsdirektör på Skolinspektionen.

- Om man ska lyckas kräver det att man följer elevens utveckling. Jag tror att det redan är här som skolorna brister, fortsätter Marie-Hélène Ahnborg till Ekot.

Av de 539 besökta skolorna i 49 kommuner får 361 skolor – 67 procent – kritik för att de inte uppfyller kraven på skriftliga omdömen. Och det har inte skett någon förbättring sedan den senaste granskningen.

Dessutom handlar de skriftliga omdömena om fel saker - elevernas personlighet. Humör och personliga egenskaper.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.