OG-bossen får nio års fängelse

Nu har de inblandade i OG:s senaste knarkhärva fått sina straff. Ledaren Denho Acar ska jagas i Turkiet efter att ha hotat slita sönder spädbarn.


SOLNA. Original Gangsters Sverigepresident, Geofrey Kitutu, 34, döms till nio års fängelse i den omfattande knarkhärva som rullats upp under hösten. En 31-årig mellanhand får sju år. Ett helt gäng OG-medlemmar får något kortare straff.

Domen föll i Solna tingsrätt, som Nyheter24 kunde berätta tidigare i veckan.

Faluparet tidigare ostraffat

Paret i Falun, som beställde narkotikan, har sedan tidigare fått fyra års fängelse vardera i Falu tingsrätt. Deras kurir, en 29-årig man, har precis återtagit sitt överklagande och nöjer sig med de fyra år han tidigare dömts till.

Faluparet, båda i 40-årsåldern, var tidigare helt ostraffade. De döms också för sex månader vardera för vapenbrott sedan de bland annat sålt två ombyggda - och livsfarliga - soft air guns till den 17-åring som tidigare misstänktes för att ha sprängt en bomb utanför en TV4-journalists lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Den 41-årige Falumannen greps den 18 augusti i Fagersta tillsammans med nio hekto amfetamin.

Kitutu får nio år

Geofrey Kitutu och en nära 25-årig medarbetare till honom döms för rån, försök till utpressning och grovt narkotikabrott till nio år respektive fem år och sex månader.

Ytterligare ett gäng medlemmar får kortare fängelsestraff.

Det var ett möte mellan 25-åringen och den 41-årige Falubon samt två bekanta till denne som möjliggjorde de hårda domarna.

Polisens trick

De filmades när de tillsammans uppsökte ett skogsområde i Akalla, nordväst om Stockholm. Efter att de lämnat platsen fick polisens narkotikahundar vittring på ett stort parti amfetamin. Narkotikan byttes ut och det paket som lämnades kvar på platsen var preparerat av polisen.

När 25-åringen greps var han behäftad med UV-pasta - som avslöjade att han hanterat det han trodde var amfetamin.

Utpressade familj

De båda OG-ledarna döms tillsammans med en 22-åring från västkusten också för ett fall av grov utpressning. Det var en familj i Strömstad som utsattes för OG:s iskallt brutala indrivning. Mannen i familjen hade köpt dopningspreparat av OG-ledaren Denho Acar - som lever i turkisk exil.

Av tingsrättens dom framgår att polisen med avlyssnade samtal ett möte mellan OG och Strömstadsfamiljen kunnat binda Denho Acar personligen till brottet.

"Ska slita sönder spädbarn"

Acar hotar - på polisens inspelningar - att låta sina underhuggare slita sönder parets spädbarn.

Nu vill man försöka få Denho Acar lagförd för brotten i Turkiet.

Däremot frias samtliga inblandade för bombattentatet på Södermalm.

DNA räckte inte

Solna tingsrätt konstaterar att det är uppenbart att attentatet har samband med det indrivningsuppdrag som OG-ledaren Denho Acar fick av en affärsman tack vare ett inslag om OG i SVT:s Rapport.

Men inte ens att 17-åringens DNA fanns på sprängladdningen räckte för att fälla honom.

17-åringen har i stället dömts till två månaders ungdomstjänst för vapenbrott. Ett straff som han redan har avtjänat under tiden i häkte.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!