- Foto: KAMRAN JEBREILI/AP/Scanpix

Får stanna i Sverige efter slagsmål med mulla

Familjefar har lyckats få politisk asyl i Sverige sedan han tvingats fly Iran efter ett bråk med en mulla.


SOLNA. Alis far var polis - och därmed som så många andra i statens sold en anhängare till den gamle shahen av Iran.

Sonen gick i pappas politiska fotspår och hade svårt med prästerskapets regim. Ett par år efter revolutionen var hela familjen under säkerhetstjänstens uppsikt.

Problem med mulla

När en mulla flyttade in för att leda den dagliga bönen i området där Ali nu bodde med sin familj  blev det snabbt uppenbart att mullans religiösa förkunnelser bara var ett av uppdragen.

Mullan tillhörde den iranska säkerhetstjänsten. Och vände snabbt området mot Ali och hans familj. De djupt religiösa grannarna var inte svårflörtade. Och de övriga var alldeles för rädda för regimen för att våga sätta emot.

Trakasserad för rakning

Snart hade grannskapet slutat handla i Alis affär.

Sedlighetspolisen gjorde dagliga besök hos Alis fru och hans svärmor för att påpeka att de skulle ha slöja på sig och på andra sätt trakassera dem. Också Ali blev trakasserad av mullan för att han rakade sig med rakblad och för sättet han klädde sig.

Mullan ansåg att han var en dålig förebild för ungdomar.

I juni 2008 rann det över för Ali när också hans son utsatts för trakasserier och övergrepp.

När mullan gick loss på Ali med förmaningar utbröt slagsmål på gatan.

Ali greps av polis och fördes till häkte.

Flydde landet

Efter några dagar lyckades han förmå myndigheterna att ge honom permission för att Ali skulle kunna besöka sin svårt sjuka mor. Men Ali inställde sig aldrig till Revolutionsdomstolen två dagar senare som avtalat. Han flydde i stället landet. Och hamnade i Sverige.

Migrationsverket: Slöja ej förtryck

Migrationsverket anser inte att mannen med kopior på domar och en kallelse till moskén kunnat bevisa att det han anfört stämmer. Att kvinnor i Iran och många andra muslimska länder tvingas bära slöja tycker Migrationsverket  "är inget som kan anses konstituera förföljelse på grund av kön".

Men Migrationsdomstolen ger Ali rätt och skriver i sin dom att Ali har "ett oproportionerligt straff" att vänta om han återvänder till Iran.

Mannen får uppehållstillstånd som skyddsbehövande.

 

 

FOTNOT: Ali heter i verkligheten något annat.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!