Stockholm

Man inlåst på gruppboende

Den 64-årige mannen hålls inlåst, trots att det är förbjudet.


Läs mer

Mannen har sedan tidigare varit ett problem för personal och andra boende på gruppboendet i centrala Uppsala.

– Situationen är inte tillfredsställande. Han hamnar i bråk med de andra och som det är i dag har vi tvingats låsa in honom korta stunder, säger Ingemar Wärnegren som är enhetschef på det aktuella gruppboendet, enligt Unt.

I dagsläget ser ingen av de ansvariga någon lösning på problemet, trots att inlåsning inte är tillåtet på kommunala gruppboenden. Detta har lett till att Uppsala kommun anmält sig själv till Socialstyrelsen.

Den 64-årige mannen har under de senaste decennierna flyttats runt på flera olika institutioner, utan att man hittat någon fungerande lösning. Ingemar Wärnegren menar att det inte finns någon självklar plats för 64-åringen, som har en hjärnskada-

– Eftersom han inte kan vårdas frisk tar inte psykvården emot honom utan han kommer tillbaka hit, säger Ingemar Wärnegren som menar att det bästa för den här mannen vore att bo isolerad och att hans boende anpassas till det, menar Wärnegren.

Lennart Tejre, områdeschef för socialpsykiatrin i Uppsala kommun, har aldrig tidigare varit med om något liknande.

– Jag har inte sett något liknande. Vi har själva ifrågasatt behandlingen av mannen under en tid, säger Tejre, enligt Unt.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.