Stockholm

Glasvåldet i Stockholm

Krogägare: "Det ska vara kvalitet. Då kan vi inte ha plastglas."


Läs mer

STOCKHOLM. Nyheter24 har i en serie artiklar berättat om den nya våldvågen i Australien - glasning. Bland annat har en av landets stora rugbystjärnor dömts för att ha "glasat" sin flickvän.

Men glasvåldet är inte unikt för Australien. En polis från Kroggruppen City i Stockholm, som vill vara anonym, säger att han i princip stöter på glasrelaterat våld varje helg. Antingen själv eller att någon kollega fått ta hand om någon med ansiktet uppskuret.

Nyheter24 har varit i kontakt med Sören Carlsson Sanz, vårdchef på Södersjukhusets akutmottagning. Till honom kommer en stor mängd av de människor som blivit utsatta för våld i Stockholmsområdet, inte minst från Stureplanskrogarna. Offren är oftast killar mellan 15 och 24 år, som är ute på helger mellan 23.00 och 04.00. Gärningsmännen bedöms av offren vara av samma kön och ålder.

Nästan varannan dag blir någon utsatt för glasrelaterat våld i Stockholm

Enligt Sören Carlsson Sanz ökade våldet där glas eller flaskor använts som tillhyggen med 100 procent mellan 2000 och 2005.

I Storstadsvåld 2, en studie som SÖS gav ut i somras, har man undersökt drygt 2 000 fall av gatuvåld. Studien omfattar även brott som begås inomhus på krogar, dock innefattar den inte våldtäkter eller misshandel inom en relation.

160 av dessa 2 000 våldsdåd var fall där någon slagits med ett glas eller en flaska, ofta i hals eller huvud. Slår man ut det på ett år ser man att det blir mer än ett brott för varje helgdag.

I dag, 2008, ligger siffran kvar på samma nivå och Sören Carlsson Sanz är inte förvånad.

– Våldet har ökat generellt och mycket av gatuvåldet får man referera till krogmiljö. Då blir det sönderslagna ölsejdlar och flaskor. Man tar det man har tillgång till, säger Sören Carlsson Sanz.

I Australien har flera krogar infört plastglas. Är det något för Sverige?

– Ja, självklart. Om det kan förhindra mänskligt lidande. Man har ju redan plastglas på större evenemang och på flygplan, säger Sören Carlsson Sanz.

Men flera av Stockholms krogägare som Nyheter24 pratat med har svårt att tänka sig något annat än vanliga glas.

Bulent Karan som är barchef på Gröne Jägaren i Stockholm säger att han väl känner till denna typ av våld. Och det är inte bara ungdomar utan även äldre som missköter sig. Men han tror inte att plastglas är en bra lösning.

– Nej, för då får gärningsmännen rätt. Vad som krävs är ett sunt förnuft och bättre dryckesvanor, säger Bulent.

För Jens Assarsson, marknadsföringsansvarig på Soap Bar, är det mer en statusfråga.

– På krogarna runt Stureplan ska det vara kvalitet. Men på en lokal bar på Söder, visst. Hur man ska kunna förhindra glasvåldet vet jag inte, säger Jens.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.