Säters rättspsykiatriska sjuhus. Härifrån twittrar Thomas Quick.
1 av 2
Säters rättspsykiatriska sjuhus. Härifrån twittrar Thomas Quick. - Foto: ULF PALM / SCANPIX
... oavsett om de som Thomas Quick sitter på rättspsyket eller är dömda till fängelse.
2 av 2
... oavsett om de som Thomas Quick sitter på rättspsyket eller är dömda till fängelse. - Foto: Scanpix

Politikerna om mördare som bloggar

Thomas Quick twittrar och dubbelmördaren Ulf Olsson bloggade. Ska människor som dömts för mord få tillgång till internet och mobiltelefon? Så här tycker politikerna.


Ulf Olsson och Thomas Quick

Ulf Olsson dömdes 2005 till rättspsykiatrisk vård för mordet på tioåriga Helen Nilsson samt för mordet på 24-åriga Jannica Ekblad, begångna i Skåne 1989. Han begick självmord på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall den 10 januari 2010.

Thomas Quick erkände i början av 1990-talet ett 30-tal mord varav han dömdes för åtta. I en SVT-dokumentär som reser frågan om han verkligen är skyldig tar han tillbaka samtliga erkännaden. Han har beviljats resningsansökan för mordet på Yenon Levi 1988.

Den dömde dubbelmördaren Ulf Olsson bloggade precis innan han tog sitt liv. Den dömde seriemördaren Thomas Quick (numera Sture Bergwall) - som precis fått en resningsansökan beviljad och som av många tros vara en oskyldig mytoman - har twittrat under lång tid.

För den som dömts till rättspsykiatrisk vård är reglerna annorlunda än för den som döms till fängelse. Men är det rimligt att dömda mördare och våldtäktsmän kan kabla ut sina åsikter från cellen där de avtjänar sitt straff?

"Samma regler ska gälla"

Folkpartiets riksdagsledamot Camilla Lindberg gillar inte att reglerna är inkonsekventa.

- För dem som dömts till allvarliga brott bör samma regler gälla oavsett om personen i fråga får fängelse eller rättspsykiatri. Jag anser att reglerna för de dömda till allvarliga brott på rättspsyk bör mer likna reglerna för dem som dömts till fängelse för samma brott, säger Camilla Lindberg till Dalarnas Tidningar.

"Tveksamt med mobil och internet"

Hon får medhåll av riksdagskollegan och moderaten Rolf Gunnarsson.

- Jag är tveksam till att patienterna inom rättspsyk - som sitter för exempelvis mord och andra grövre brott - ska ha mobiltelefon och internet, säger Rolf Gunnarsson till DT.

Men vänsterpartiets Lena Olsson däremot tycker att "nuvarande ordning med en bedömning av ansvarig läkare är okej".

"En bild från min vardag"

Och Thomas Quick/Sture Bergwall är nöjd med att få sprida ordet på mikrobloggtjänsten Twitter.

- Genom mitt twittrande har jag möjlighet att ge en bild från min vardag. Jag hoppas att mina tweets ger en mera nyanserad bild av mig personligen och att de ger en ovetande allmänhet en inblick i denna slutna värld.

Bergwall vill gärna gå ännu längre och låta interner få ännu större frihet att förmedla sig till omvärlden.

Vill inte begränsa, utan förstärka

- Frågan borde ställas om hur vi skall trygga svaga gruppers yttrandefrihet. Frågan skall naturligtvis inte vara "om dagens regler skall begränsas", snarare hur ska vi förstärka möjligheten till information och yttrandefrihet, säger Sture Bergwall till DT.

Regeringen ska nu låta uteda frågan i en större utredning om tvångsvård, lovar socialminister Göran Hägglund (kd).

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!