Polisen borrade fram ockupanter

Ockupationen i Göteborg tog slut i kväll. (TT)


Ockupationen av det gamla församlingshuset i Gamlestaden i Göteborg tog slut på torsdagskvällen.

Polisen borrade sig genom en tjock betongvägg till ett skyddsrum, in till fyra ockupanter som greps och delgavs misstanke om brott.

– De misstänks för olaga intrång, säger Sten Gustavsson, talesman för polisen i Västra Götaland.

Sedan ungdomarna identifierats och förhörts släpptes de.

De fyra var de sista som gav upp av dem som ockuperat det gamla församlingshuset, som stått tomt i fem år.

När polisen under eftermiddagen trodde att alla ockupanter till slut var borta, visade det sig att det i skyddsrummet bakom en låst dörr i källaren, satt ytterligare fyra och vägrade att gå ut.

Ockupanterna ville rädda huset och skapa bostäder. Ägaren, kommunalt ägda Poseidon, vill riva och bygga nytt. Aktionen startade den 8 november då ett 30-tal ungdomar tog sig in och tog över byggnaden.

Försökt få ett möte

– Vi har ingen annanstans att bo på grund av bostadsmarknaden i Göteborg, säger Maja Nilsson, en av dem som ockuperat huset.

Hon säger att ungdomarna under ockupationens gång förgäves försökt få till ett möte med Poseidon. Det har inte gått, eftersom de tycker att vi begår ett brott, säger Maja Nilsson. Hon anser att det är ett värre brott att låta huset stå tomt år efter år medan ungdomar förgäves letar efter någonstans att bo.

Poseidon vände sig till polisen som försökte få ungdomarna att avbryta sin aktion. På torsdagsmorgonen kom ett par så kallade dialogpoliser, tog kontakt med ungdomarna och förklarade att de som ville kunde gå därifrån. Om en stund skulle annars en polisstyrka komma.

Rusade in

Flera lämnade huset, enligt polisen och när polisstyrkan kom, försvann en grupp ockupanter upp på taket. Några av dem gick ner frivilligt så småningom andra ledsagades ner av polisen.

– Det finns inga uppgifter om våld, vare sig från demonstranter eller polisen, säger Sten Gustavsson.

I det läget försökte 17 ungdomar rusa in i huset igen, förbi de avspärrningar som polisen satt upp.

– De greps, misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten, säger Gustavsson.

Ingen är anhållen, inga personskador har heller rapporterats.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.