Polisen borrade fram ockupanter

- 20/11/2008, 22:26 -

Ockupationen i Göteborg tog slut i kväll. (TT)

Ockupationen av det gamla församlingshuset i Gamlestaden i Göteborg tog slut på torsdagskvällen.

Polisen borrade sig genom en tjock betongvägg till ett skyddsrum, in till fyra ockupanter som greps och delgavs misstanke om brott.

– De misstänks för olaga intrång, säger Sten Gustavsson, talesman för polisen i Västra Götaland.

Sedan ungdomarna identifierats och förhörts släpptes de.

De fyra var de sista som gav upp av dem som ockuperat det gamla församlingshuset, som stått tomt i fem år.

När polisen under eftermiddagen trodde att alla ockupanter till slut var borta, visade det sig att det i skyddsrummet bakom en låst dörr i källaren, satt ytterligare fyra och vägrade att gå ut.

Ockupanterna ville rädda huset och skapa bostäder. Ägaren, kommunalt ägda Poseidon, vill riva och bygga nytt. Aktionen startade den 8 november då ett 30-tal ungdomar tog sig in och tog över byggnaden.

Försökt få ett möte

– Vi har ingen annanstans att bo på grund av bostadsmarknaden i Göteborg, säger Maja Nilsson, en av dem som ockuperat huset.

Hon säger att ungdomarna under ockupationens gång förgäves försökt få till ett möte med Poseidon. Det har inte gått, eftersom de tycker att vi begår ett brott, säger Maja Nilsson. Hon anser att det är ett värre brott att låta huset stå tomt år efter år medan ungdomar förgäves letar efter någonstans att bo.

Poseidon vände sig till polisen som försökte få ungdomarna att avbryta sin aktion. På torsdagsmorgonen kom ett par så kallade dialogpoliser, tog kontakt med ungdomarna och förklarade att de som ville kunde gå därifrån. Om en stund skulle annars en polisstyrka komma.

Rusade in

Flera lämnade huset, enligt polisen och när polisstyrkan kom, försvann en grupp ockupanter upp på taket. Några av dem gick ner frivilligt så småningom andra ledsagades ner av polisen.

– Det finns inga uppgifter om våld, vare sig från demonstranter eller polisen, säger Sten Gustavsson.

I det läget försökte 17 ungdomar rusa in i huset igen, förbi de avspärrningar som polisen satt upp.

– De greps, misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten, säger Gustavsson.

Ingen är anhållen, inga personskador har heller rapporterats.

Skrivet av: