Torsdag 13 Maj
Stockholm

Rekordmånga varningar mot poliser

Antalet poliser som fått varningar har ökat rekordsnabbt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förra året varnades 59 poliser för olika förseelser i tjänsten. Nästan en tredubbling sedan året innan då 23 poliser varnades.

År 2007 varnades bara 15 poliser och 2006 enbart 18.

Det är dock samma typer av förseelser som föranleder varningarna. Det handlar om bland annat vådaskott och poliser som visat sin tjänstelegitimation för att vinna privata fördelar.

Också de nio poliser i Göteborg som under en personalfest filmade varandra i bar underkropp med vapen i hand har blivit varnade.

Under 2009 avskedades sex poliser för bland annat grov förskingring, vapenbrott och dataintrång. Ytterligare elva poliser fick löneavdrag, bland annat för att ha förmedlat försäljning av vapen, läst åtkomstskyddade anmälningar och för att ha uppträtt berusade i tjänsten.

- Den stora ökningen av antalet varningar kan ha att göra med att arbetsgivare har skärpt sig och granskar sina anställda bättre, säger Lena Kangas, polisöverintendent och chef för den interna utredningsenheten i Stockholm.

Vid ett möte i våras med länspolismästare från hela landet betonade rikspolischefen Bengt Svensson att alla ärenden måste överlämnas till personalansvarsnämnden för bedömning.

- Tidigare kan det ha varit så att man i en del län löst situationer själva istället för att överlämna ärendena till nämnden, säger Lena Kangas.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela