Tisdag 3 Aug
Stockholm

M: Svenskkontrakt för invandrare

Moderaterna vill att invandrare ska underteckna ett så kallat svenskkontrakt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De som invandrar till Sverige ska skriva på ett kontrakt om att de känner till svenska lagar, regler och värderingar. Och om inte överenskommelsen följs kan det bli konsekvenser i form av att bidrag ses över. Det anser moderaternas partisekreterare Per Schlingmann efter att förslaget tagits fram av en arbetsgrupp inom partiet. Nästa helg ska moderaterna ta ställning till kontraktet på sitt framtidskonvent, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Det är viktigt när människor från olika kulturer samlas i samma land, att vi är väldigt tydliga med vad som gäller i Sverige, säger Per Schlingmann till Ekot.

Syftet är att vi ser till att överföra viktiga svenska värderingar om jämställdhet och så vidare.

Det ska inte vara något krav att skriva på kontraktet för att få asyl. Exakt hur kontraktet ska se ut och vilka som ska tvingas skriva på är oklart, men Schlingmann säger att de som kommer från andra EU-länder för att arbeta kanske inte ska behöva underteckna papperet.

Arbetsgruppen lägger också fram förslag om att de som slår sig ner i "överetablerade" kommuner inte ska få någon ersättning för att få människor att röra sig dit det finns arbete.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela