Stockholm

37-åring frias för virusattack

2003 började 37-åringen sprida viruset Ganda. I protest mot orättvisor under skoltiden
1 av 2
2003 började 37-åringen sprida viruset Ganda. I protest mot orättvisor under skoltiden. Foto: TOBIAS RÖSTLUND/Scanpix
2 av 2
. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/Scanpix

Skapade dataviruset Ganda som slog ut SVT:s, Aftonbladets och Skolverkets datasystem. Men han frias av hovrätten: "Visste inte vad han gjorde."


Läs mer

SUNDSVALL. En 37-årig Härnösandsbo som skapade och spred dataviruset Ganda, fattade inte vad programmet skulle ställa till med. Därför friar hovrätten 37-åringen på åtalspunkten egenmäktigt förfarande.

Processen kring Ganda kom att bli den första i sitt slag.

Tingsrätten dömde tidigare mannen till villkorlig dom och 100 000 i skadestånd till de personer och företag som drabbats av hans cyberattacker.

Det var under 2007 som mannen i en mycket uppmärksammad rättegång fälldes för datavirusattackerna.

Masspostande mask

37-åringen spred Ganda - en så kallad masspostande mask - och lyckades slå ut datasystemen hos bland andra Skolverket, Aftonbladet och Sveriges Television.

Som skäl till virusspridningen uppgav 37-åringen att han var upprörd över att han tvingats redovisa muntligt i skolan trots att han hatade det mer än något annat.

"Respekt för HELVETE", sammanfattade 37-åringen sin upprördhet med. Skolan ville aldrig ge honom chansen att gå en datautbildning och därför skapade han Ganda - som ett bevis på att han kan själv.

Hovrätten dömer däremot också mannen för dataintrång till villkorlig dom och 70 dagsböter.

Förstod inte effekten

I Ångermanlands tingsrätt dömdes han till 100 dagsböter.

Gandamannen hävdar att inte förstod att hans virus kunde få en så massiv effekt. Hovrätten väljer att tro honom och anser att han inte haft uppsåt att blockera mediejättarnas servrar.

Därför ogillas åtalet om egenmäktigt förfarande och han slipper betala skadestånd till SVT, Aftonbladet och Tidningen Ångermanland med flera för skadegörelse.

Däremot ska han fortfarande betala skadestånd för dataintrång - på drygt 30 000 kronor.

Första åtalet

Ganda började spridas under våren 2003 och har orsakat problem för många datoranvändare. 2006 vet man att det ännu spreds runt om i världen.

I och med tillslaget mot 37-åringen har polisen för första gången lyckats spåra ett virus till källan. Det var därmed ockskå första gången någon kunde ställas till svars för att ha spridit virus inför domstol.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.