Fredag 27 Maj
Stockholm

Barnläkaren åtalas för dråp

Chefsåklagaren åtalar barnläkaren för dråp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
UTDRAG UR FÖRHÖR MED BARNLÄKAREN

Förhörsledaren: Och när det gäller morfinet då, så är det ju också en väldigt hög koncentration och den här dosen som du har uppgett att du har gett – 20 mikrogram per kilo och timme, den motsvarar ju inte alls det värde som det sedan blir efter fem timmar här då.

Barnläkaren: Vem är det som säger det då, är det fortfarande från obduktionsrapporten eller?

Förhörsledaren: Nej, det är andra handlingar här. Och det är därför jag undrar – har du inte gett något mer morfin än vad du har angivit?

Barnläkaren: Jag har inte gett något mer morfin än det som har gått i sprutpumpen – 20 mikrogram per kilo och timme. Från 16.45 tills hon dog. Jag har inte gett något mera morfin ytterligare och jag har inte gett henne nån pentotal (Tiopental).

Förhörsledaren: Men har du någon egen teori hur det här kan ha hamnat i hennes kropp?

Barnläkaren: Jag har inte gjort det, det är det enda jag vet.

Förhörsledaren: Mm. Kan det vara så att du av misstag har tagit fel sprutor och gett henne annat än, som du säger, du säger att du har gett koksalt här vid några tillfällen. Kan det vara så att du har gett, tagit fel sprutor?

Barnläkaren: Nej, det har jag inte gjort. Dom tre sprutorna jag hade dragit upp ligger på ett ställe på bordet. Koksaltet har jag stående i en flaska med sprutan i, den är märkt också med natriumklorid. Sprutan. Pentotal är gult. Stesolid är vitt och morfin är spätt med en liten, liten tunn spruta. Det skulle jag ha märkt om jag hade gjort det, jag är så van vid att dom här är i olika färger, så koksalten är genomskinlig i en 10 ml-spruta, det är den jag har använt.

Förhörsledaren: Mm. Så att något misstag från din sida, att du skulle ha tagit fel, det utesluter du själv alltså?

Barnläkaren: Ja. Dessutom så skulle jag ha lagt märke till det när jag tömde sprutorna i så fall.

Spädbarnet Linnea avled efter operationen. I hennes kropp hittade onormalt höga doser av narkosläkemedel.

Nu åtalas den 55-åriga barnläkaren som ansvarade för Linneas narkos för dråp. Det meddelade chefsåklagare Peter Claeson på måndagen.

Barnläkaren "har uppsåtligen berövat flickan livet genom förgiftning" står det i stämningsansökan.

Barnläkaren själv förnekar brott.

– Jag har inte gjort detta, jag har inte sprutat varken Tiopental – jag kan inte ens säga det – eller morfin på det här barnet i avsikt att döda, säger hon enligt Expressen i förhör.

För tidigt födda Linnea avled den 20 september 2008. Barnläkaren greps 2 mars 2009 misstänkt för dråp alternativt mord.

Linnea var redan döende men tros ha dödats avsiktligt och av barmhärtighet av den nu dråpåtalade barnläkaren.

Enligt barnläkaren själv har hon ombetts att döda barnet men vägrat.

– Han (pappan) bad mig upprepade gånger att avsluta det här. Flera i familjen satt i rummet och bad mig också att avsluta. Men jag sa att det inte är min uppgift, det är naturens eller Guds, säger hon i förhör, enligt Aftonbladet.

Barnläkaren har fått stöd från såväl Socialstyrelsens utredning som av kollegor.

– Vårt stöd till henne är oförändrat. Enligt min uppfattning så har hon inte gjort sig skyldig till felaktigheter, sa chefläkare Stefan Engqvist på Karolinska universitetssjukhuset tidigare till Aftonbladet.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela