Lördag 2 Jul
Stockholm

Svenskar strandsatta i Bangkok

Ett hundratal svenskar sitter fast på Suvarnabhumi-flygplatsen. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett hundratal svenskar är strandsatta på Suvarnabhumi-flygplatsen i Thailands huvudstad Bangkok.

Våldsamma protester tvingade på tisdagen myndigheterna att stänga flygplatsen.

– De kan inte ta sig därifrån, varken hem till Sverige eller in till stan, säger Gufran al-Nadaf vid utrikesdepartementets presstjänst till TT.

Vägarna är avspärrade och det finns demonstranter på flygplatsen. Alla flyg därifrån är inställda.

Berörda svenska resenärer var i huvudsak de som var inbokade på Thai Airways flygning till Stockholm och SAS sena plan till Köpenhamn.

Evakuerad

– Vi vet bara att flygplatsen som vi flyger på är stängd. Vår SAS-personal som normalt arbetar där har blivit evakuerad, säger Elisabeth Manzi, presschef på SAS, till TT.

– Alla passagerare bokas om till nya flyg och vi bokar hotell i den mån vi kan, säger Jonas Broström, försäljningschef på Thai Airways.

Bakgrunden är intensiva protester i regi av den så kallade Folkalliansen för demokrati, PAD. Sedan i augusti har PAD ockuperat regeringskansliet och anklagar regeringen för att vara en korrumperad marionett till den störtade premiärminister Thaksin Shinawatra. Skälet till att PAD på tisdagen intog flygplatsen var att premiärminister Somchai Wongsawat tidigt på onsdagen skulle återvända från en resa till Peru.

De senaste oroligheterna kulminerar just som den svenska högsäsongen för Thailandsresor börjar. I fjol besökte omkring 360 000 svenska turister landet enligt Fritidsresor. Svenska researrangörer sade sig följa utvecklingen i Bangkok noga, men betonade att de flesta svenskar som semestrar i Thailand åker direkt till öarna Phuket eller Krabi.

Avrådan

– Vi har drygt 6 000 svenskar i Thailand nu. 80 av dem är i Bangkok, de kom dit på tisdagsmorgonen, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor, till TT.

Både Malmros och Vingresors informationschef Magdalena Öhrn påpekar att protesterna i huvudsak ägt rum vid regeringsbyggnaderna som är långt från stadens turistattraktioner och shoppingkvarter.

– Vi har via sms avrått våra resenärer från att vistas i området runt parlamentet och särskilt undvika folksamlingar där, berättar Malmros.

Vingresor hade på tisdagen 114 gäster i Bangkok och 4 314 i övriga Thailand.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.