Torsdag 22 Februari 2024

Saviano på svensk filmpremiär

Författaren som avslöjade den italienska maffian är i Sverige.


Mannen som har avslöjat Camorrans skräckvälde i italienska Neapel går på Stockholms filmfestival. I dag går Roberto Saviano på den röda mattan för att kolla in Sverigepremiären av maffiafilmen "Gomorra", regisserad av Matteo Garrone. Filmen är baserad på Savianos bästsäljande bok med samma titel.

Filmen är Italiens bidrag till Oscarsgalan och har också god chans att ta storslam på Europeiska filmgalan.

Saviano har en sak gemensamt med Salman Rushdie. Båda författarna är hotade till livet för det som de har skrivit. I går träffades de på Svenska Akademien för att diskutera "Det fria ordet och det laglösa våldet" i Börshuset i Stockholm. Polisen och Säpo hårdbevakade tillställningen, och samtliga av de 300-400 inbjudna gästerna genomsöktes av vakter i stora kostymer.

Rushdie är dödshotad för boken Satansverserna, som publicerades 1988, och Irans andlige och högste ledare ayatollah Ruhollah Khomeini utfärdade en dödsdom året efter mot författaren.

Nyheter24 kommer att bevaka Savianos besök i dag.

Skrivet av:

Nästa artikel
Ny SATC-film 2009
Senaste nytt

Kluriga knep för de 120 000 som fick höjd skatt i januari

Svinpestområde öppnar för allmänheten

Den afrikanska svinpesten är i stort sett borta från området runt Fagersta. Nu öppnas kärnområdet för allmänheten och i ytterområdet blir det tillåtet med flera skogsåtgärder igen, meddelar Jordbruksverket.

Oförändrad ränta i Turkiet

Turkiets centralbank lämnar styrräntan oförändrad på 45,0 procent. Det låg i linje med analytikerkårens förväntningar, enligt Bloombergs sammanställning.

Svenska gäng "allvarligt hot" mot Norge

Norska rikskriminalpolisen, Kripos, pekar i en ny rapport ut fem allvarliga hot mot rikets säkerhet, däribland svenska kriminella nätverk, rapporterar NRK.

SBU: Ryssland attackerar med nordkoreanska vapen

Ryssland har använt nordkoreanska robotar i flera attacker mot Ukraina – anfall som tagit minst 20 liv, hävdar Ukrainas säkerhetstjänst (SBU).

Larm: Fruktat hästvirus på gård i Skåne

En hästgård i Skåne har tvingats stänga ner sedan drabbats av det fruktade hästviruset EHV-1, rapporterar Ystad Allehanda. Upptäckten gjordes under onsdagen, då en häst i stallet provtogs efter att ha fått feber och uppvisat neurologiska symptom.