Måndag 27 Jun
Stockholm

Asiater undviker enklare diabetes

Miljön spelar allt mindre roll för utveckling av sjukdomen. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Arvet är viktigare än miljön för risken att utveckla barndiabetes. Det är en slutsats svenska forskare drar efter en omfattande studie på över 780 000 barn födda i Sverige, skriver Göteborgs-Posten.

Sverige har en hög andel barn som får diabetes, endast Finland har högre. För barn till föräldrar från länder i Sydeuropa är risken låg att få diabetes och barn till asiatiska föräldrar löper extremt låg risk.

För att undersöka om risken för barndiabetes ökar för i Sverige födda barn vars föräldrar flyttat hit från länder med låg risk för sjukdomen undersöktes nästan alla barn som föddes i Sverige under åren 1987 till 1993.

– Vi såg stora skillnader beroende på föräldrarnas ursprung, säger barndiabetologen Ulf Söderström vid Mälarsjukhuset som gjort studien tillsammans med Anders Hjern på Socialstyrelsen, till tidningen.

Risken var 80 procent lägre för barn till asiatiska föräldrar att utveckla sjukdomen än för barn till helsvenska föräldrar. Med föräldrar med ursprung i Medelhavsområdet sänktes risken med 63 procent. Även om bara en förälder kom från ett lågriskområde hade barnen ett skydd.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.