Den liberala parlamentarikern Jeanine Hennis-Plasschaert fick med sig Europaparlamentet på ett nej till Swift.
1 av 2
Den liberala parlamentarikern Jeanine Hennis-Plasschaert fick med sig Europaparlamentet på ett nej till Swift. - Foto: Christian Lutz/AP/Scanpix
Trots att Cecilia Malmström lovade att garantera den personliga integriteten.
2 av 2
Trots att Cecilia Malmström lovade att garantera den personliga integriteten. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

USA kringgår nej till Swiftavtal

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter tänker USA trotsa Europaparlamentets nej till Swiftavtalet - och ändå inhämta sekretessbelagda uppgifter från europeiska banker.


BRYSSEL/WASHINGTON. Europaparlamentet röstade i dag nej till det omstridda Swiftavtalet med röstsiffrorna 378-196.

Men USA struntar i EU:s demokratiskt fattade beslut och tänker kringgå parlamentets nej till Swiftavtalet, enligt Dagens Nyheter.

Trots att Sveriges EU-kommissionär, Cecilia Malmström, lovade att kommissionen ska garantera den personliga integriteten och de mänskliga rättigheterna röstade alltså parlamentet med den Swiftkritiska liberala holländska EU-parlamentarikern Jeanine Hennis-Plasschaert.

Swiftavtalet reglerar amerikanska myndigheters tillgång till sekretessbelagda uppgifter om europeiska banktransaktioner. USA vill ha tillgång till uppgifterna för att kunna kartlägga terroristnätverkens finansiella kanaler.

Och nu uppger alltså källor till Dagens Nyheter att USA tänker kringgå parlamentets nej.

- Inom ett par timmar kommer USA ha en handlingplan klar och inom en månad är en ny lösning på plats där EU inte är inblandat, säger en källa till DN.

EU
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!