Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Peter Sunde ska hjälpa artister att få betalt på nätet

- 14/02/2010, 16:03 -

Flattr.com

The Pirate Bay-grundaren stratar mikrobetalningstjänsten Flattr.

Alla medlemmar betalar en summa varje månad och sedan fördelas pengarna mellan medlemmarna beroende på vem som fått flest klick på sin personliga Flattr-knapp.

Så ska Peter Sunde se till att fler får betalt för sitt skapande på nätet. Men han har ingen illusion om att det är lätt att få nätanvändarna att börja betala för sig.

– Det här är ett försök att få mikrobetalningar som kan hjälpa många snarare än ett fåtal att fungera. Om vi misslyckas har vi i alla fall försökt. Det blir svårt, det behövs nog en kritisk massa, men kanske bara 10 000 - 20 000 medlemmar för att de ska börja fungera, säger han till DN.

Det är fortfarande bara ett år sedan Peter Sundes tidigare nätskapelse, The Pirate Bay, renderade fängelsestraff och miljonböter. Inget tyder dock på att mikrobetalningssajten Flattr ska kunna anses olaglig.

– Vi vill visa att människor verkligen vill hjälpa till, vill vara med och skapa innehåll. Men det har inte kommit fram något bra sätt att betala mindre producenter på nätet, säger Peter Sunde till DN.