Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Många teaterkvinnor blir sexuellt trakasserade

Magnus Liam Karlsson/SvD/Scanpix

Nyheter | 15/02/2010 10:45

Var tredje kvinna inom svensk teater och film har blivit utsatt för sexuella trakasserier.

STOCKHOLM. Varannan kvinnlig skådespelare har någon gång blivit sexuellt trakasserad på jobbet.

Även andra kvinnor som arbetar inom svensk teater och film säger att de har blivit utsatta för sextrakasserier, rapporterar Ekot.

Flera män berättade i Ekots enkät till medlemmar i Teaterförbundet att de har blivit utsatta för liknande situationer.

Det handlar om trakasserier via ord men också våldtäktsförsök och sexuella förslag.

- Jag var på turné och teaterchefen var med på en middag. Jag nämner vid något tillfälle under samtalet att han gärna ska komma ihåg mig till nästa säsong för nya roller. Sedan, när han ska gå, ska han ju gå till rummet på samma hotell som jag bor på och han lutar sig fram till mig och säger "jag bor i nummer 32," berättar en anonym källa för Ekot.

I regel är utövaren manliga kollegor.

Varannan svarande säger att den som trakasserat dem varit teaterchef, regissör eller producent.

– Det är jätteallvarligt, för det är en form av direktdiskriminering att bli utsatt för sexuella trakasserier av en överordnad. En arbetsplats där det förekommer sexuella trakasserier i så pass hög utsträckning är ju inte en jämställd arbetsplats och det är ju ett allvarligt problem, säger Ulrika Johansson som jobbar hos Diskrimineringsombudsmannen.