Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot en journalist vid Hornstulls tunnelbanestation på torsdagen.
1 av 5
Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot en journalist vid Hornstulls tunnelbanestation på torsdagen. - Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt
Jansson JO-anmälde även poliserna, utan framgång.
2 av 5
Jansson JO-anmälde även poliserna, utan framgång. - Foto: Skärmdump av JO:s beslut
Fredrik Jansson stoppades av polis och ansåg att han kränktes.
3 av 5
Fredrik Jansson stoppades av polis och ansåg att han kränktes. - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Han mailade polis och krävde en förklaring och ursäkt.
4 av 5
Han mailade polis och krävde en förklaring och ursäkt.
5 av 5

Tvingades klä av sig inför polisen

Fredrik Jansson tvingades under kränkade former klä av sig naken inför polisen. Han anmälde polisen till JO och krävde en ursäkt. Två månader senare är allt tyst och JO har lagt ner ärendet.


Så rättssäker är du mot polisen

Mellan åren 2005-2009 upprättades 21 548 anmälningar mot poliser.

301 anmälningar, eller 1,4 procent, ledde till fällande dom.

Av dessa 301 domar gällde 131 stycken poliser i tjänst, varav 38 domar handlade om våld i tjänsteutövandet.

GÄVLE. På onsdagen inledde åklagare i Stockholm en förundersökning mot de två poliser som misstänks ha ofredat journalisten Jesper Nilsson efter att han fotograferat dem vid Hornstulls tunnelbanestation i Stockholm.

Men att poliser blir fällda för brott - eller att anmälningar mot poliser överhuvud taget går till åtal - är, som Nyheter24:s granskning visar, väldigt ovanligt (se faktarutan till höger).

Fredrik Janssons möte med två poliser i Gävle hade kunnat sluta med döden. Oskyldigt anklagad för att ha använt narkotika berövades han sin astmamedicin och dumpades i kylan.

Det var kring jul 2009 som Fredrik Jansson, 25, stannades av polisen. Han fick visa upp både körkort och ägarbevis innan två poliser krävde att han skulle kliva ur bilen.

- Polisen var jävligt otrevliga redan från början. Den kvinnliga polisen sa direkt "Hur länge sen var det du tog droger då?" Sen fortsatte de att göra en ögonkontroll och se ifall jag var drogpåverkad, berättar Fredrik Jansson för Nyheter24.

- Jag har aldrig känt mig så kränkt i hela mitt liv, säger han.

Men det skulle komma att bli värre. Trots att polisen inte hittade något i bilen eller i Fredriks fickor kördes han till polisstation för kroppsvisitering och blodprov.

- Polisen är spydig hela vägen och vägrar svara på varför jag ska med. Allt de säger är "förklaring sen, förklaring sen", berättar han.

"Ta av dig naken"

Väl på polisstationen fortsatte den kränkande behandlingen. Polisen säger bland annat att "det syns att du är drogpåverkad" och vägrade lyssna på Janssons förklaring.

- Jag sa att det ingår slumpmässiga drogtest på både min arbetsplats och där jag tränar. Jag har aldrig använt droger, och det har jag papper på.

Polisen lyssnade inte. I stället tvingade de Jansson att ta av sig naken. Polisen ville visitera Fredrik Janssons inre efter droger. Då fick han panik.

- Jag vägrade. Jag kände att då var det bara att slåss för livet. De ville sära på skinkorna men då sa jag att "jag smäller till dig". Då backade de, berättar han för Nyheter24.

Nästa chock kom när polisen skulle ta blodprov. Fredrik Jansson är enormt rädd för sprutor och började skaka i panik.

- Jag var så jävla rädd. Först var polisen otrevliga och tvingade mig att ta av mig naken, sen kom de med sprutan.

- Som tur kom det ambulanspersonal, som jag kände. Då blev stämningen bättre och polisen lite trevligare.

Kastades ut - fyra mil från bilen

Efter den kränkande behandlingen blev Jansson utkastad från polisstationen. Bilen var närmare fyra mil bort. Och det var runt 20 minusgrader.

- När polisen tog in mig hann jag inte ta med mig mössa eller handskar. Jag fick inte heller ta med mig min astmamedicin. Att gå tre mil i så kallt väder utan min medicin kan vara livsfarligt.

Jansson berättar att det var ren tur att en kompis var i närheten som hjälpte honom. Annars vet han inte vad han skulle gjort.

- När vi kom fram till bilen var den olåst med billysena på. Batteriet hade laddat ur. Det var rent flyt att vi fick igång den i en nedförsbacke.

Krävde ursäkt

I efterhand har Fredrik Jansson försökt få svar på varför han blev intagen och utsatt för den kränkande behandlingen.

Han anmälde polisen till justitieombudsmannen samt skickade ett e-mail till polisen den 25 januari för att få svar.

JO la ner förundersökningen utan motivering. Något svar från polisen har han överhuvud taget inte fått.

- Jag är så jävla förbannad. Att de kan behandla en helt oskyldig människa på detta sättet. Jag hade inte gjort något, har aldrig tagit droger. Ändå kan de tvinga mig till allt detta.

- Aldrig mer att jag tar kontakt med polisen. Mitt förtroende för dem är noll, säger Jansson till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Börsen ser ut att inleda veckan nedåt

Bidragsstopp: Jakt på stenmård kan upphöra

Miljoner har satsats på att försöka utrota stenmården, men nu har Naturvårdsverket avslutat finansieringen av projektet, rapporterar Kristianstadsbladet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vetlanda

"En till sjukhus efter olycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Per Skoglund tappar det helt i Nyhetsmorgon: ”Helv...”

Travexperten Per Skoglund visste inte var han skulle ta vägen i Nyhetsmorgon i lördags.

Trafikolycka på E20 – körfält avstängt

"På E20, i höjd med Jerikotunneln och i riktning mot Göteborg, är två personbilar inblandade i en olycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Kinnevik säljer Tele2 till utländska ägare

Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik har gjort upp om att sälja hela sitt innehav i telekombolaget Tele2 för 13 miljarder kronor till utländska ägare, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande. Tele2 bildades av Jan Stenbeck på 1980-talet.