Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot en journalist vid Hornstulls tunnelbanestation på torsdagen.
1 av 5
Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot en journalist vid Hornstulls tunnelbanestation på torsdagen. - Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt
Jansson JO-anmälde även poliserna, utan framgång.
2 av 5
Jansson JO-anmälde även poliserna, utan framgång. - Foto: Skärmdump av JO:s beslut
Fredrik Jansson stoppades av polis och ansåg att han kränktes.
3 av 5
Fredrik Jansson stoppades av polis och ansåg att han kränktes. - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Han mailade polis och krävde en förklaring och ursäkt.
4 av 5
Han mailade polis och krävde en förklaring och ursäkt.
5 av 5

Tvingades klä av sig inför polisen

Publicerades: 18 Feb 2010, 14:36, Uppdaterades: 12 Sep 2010, 17:45

Fredrik Jansson tvingades under kränkade former klä av sig naken inför polisen. Han anmälde polisen till JO och krävde en ursäkt. Två månader senare är allt tyst och JO har lagt ner ärendet.


Så rättssäker är du mot polisen

Mellan åren 2005-2009 upprättades 21 548 anmälningar mot poliser.

301 anmälningar, eller 1,4 procent, ledde till fällande dom.

Av dessa 301 domar gällde 131 stycken poliser i tjänst, varav 38 domar handlade om våld i tjänsteutövandet.

GÄVLE. På onsdagen inledde åklagare i Stockholm en förundersökning mot de två poliser som misstänks ha ofredat journalisten Jesper Nilsson efter att han fotograferat dem vid Hornstulls tunnelbanestation i Stockholm.

Men att poliser blir fällda för brott - eller att anmälningar mot poliser överhuvud taget går till åtal - är, som Nyheter24:s granskning visar, väldigt ovanligt (se faktarutan till höger).

Fredrik Janssons möte med två poliser i Gävle hade kunnat sluta med döden. Oskyldigt anklagad för att ha använt narkotika berövades han sin astmamedicin och dumpades i kylan.

Det var kring jul 2009 som Fredrik Jansson, 25, stannades av polisen. Han fick visa upp både körkort och ägarbevis innan två poliser krävde att han skulle kliva ur bilen.

- Polisen var jävligt otrevliga redan från början. Den kvinnliga polisen sa direkt "Hur länge sen var det du tog droger då?" Sen fortsatte de att göra en ögonkontroll och se ifall jag var drogpåverkad, berättar Fredrik Jansson för Nyheter24.

- Jag har aldrig känt mig så kränkt i hela mitt liv, säger han.

Men det skulle komma att bli värre. Trots att polisen inte hittade något i bilen eller i Fredriks fickor kördes han till polisstation för kroppsvisitering och blodprov.

- Polisen är spydig hela vägen och vägrar svara på varför jag ska med. Allt de säger är "förklaring sen, förklaring sen", berättar han.

"Ta av dig naken"

Väl på polisstationen fortsatte den kränkande behandlingen. Polisen säger bland annat att "det syns att du är drogpåverkad" och vägrade lyssna på Janssons förklaring.

- Jag sa att det ingår slumpmässiga drogtest på både min arbetsplats och där jag tränar. Jag har aldrig använt droger, och det har jag papper på.

Polisen lyssnade inte. I stället tvingade de Jansson att ta av sig naken. Polisen ville visitera Fredrik Janssons inre efter droger. Då fick han panik.

- Jag vägrade. Jag kände att då var det bara att slåss för livet. De ville sära på skinkorna men då sa jag att "jag smäller till dig". Då backade de, berättar han för Nyheter24.

Nästa chock kom när polisen skulle ta blodprov. Fredrik Jansson är enormt rädd för sprutor och började skaka i panik.

- Jag var så jävla rädd. Först var polisen otrevliga och tvingade mig att ta av mig naken, sen kom de med sprutan.

- Som tur kom det ambulanspersonal, som jag kände. Då blev stämningen bättre och polisen lite trevligare.

Kastades ut - fyra mil från bilen

Efter den kränkande behandlingen blev Jansson utkastad från polisstationen. Bilen var närmare fyra mil bort. Och det var runt 20 minusgrader.

- När polisen tog in mig hann jag inte ta med mig mössa eller handskar. Jag fick inte heller ta med mig min astmamedicin. Att gå tre mil i så kallt väder utan min medicin kan vara livsfarligt.

Jansson berättar att det var ren tur att en kompis var i närheten som hjälpte honom. Annars vet han inte vad han skulle gjort.

- När vi kom fram till bilen var den olåst med billysena på. Batteriet hade laddat ur. Det var rent flyt att vi fick igång den i en nedförsbacke.

Krävde ursäkt

I efterhand har Fredrik Jansson försökt få svar på varför han blev intagen och utsatt för den kränkande behandlingen.

Han anmälde polisen till justitieombudsmannen samt skickade ett e-mail till polisen den 25 januari för att få svar.

JO la ner förundersökningen utan motivering. Något svar från polisen har han överhuvud taget inte fått.

- Jag är så jävla förbannad. Att de kan behandla en helt oskyldig människa på detta sättet. Jag hade inte gjort något, har aldrig tagit droger. Ändå kan de tvinga mig till allt detta.

- Aldrig mer att jag tar kontakt med polisen. Mitt förtroende för dem är noll, säger Jansson till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Åklagare inleder förundersökning mot Hornstullspoliserna
De två civilpoliser som journalisten Jesper Nilsson tog bilder på i tunnelbanan i förra veckan misstänks för egenmäktigt förfarande och ofredande.
"Poliser trakasserade journalist"
En journalist och debattör som fotograferat poliser i tjänst upplever sig ha utpressats att radera bilderna. Och är nu själv polisanmäld för brott mot personuppgiftslagen.
Polischef hotade reporter: Skriv det jag säger, annars jävlar...
"Du ska akta dig jävligt noga." Nu är polisen anmäld till Statens ansvarsnämnd. Uttalandena till journalisten uppfattades som hotfulla och Rikspolisstyrelsen, RPS, anser att han brutit mot polisförordningen.
Götblad anmäld för Säpo-larm
"Är man polischef borde man veta att Säpo inte utför sjuktransporter."
Senaste nytt

Slutspurt i EU:s migrationsmara

25-årig man anhållen – misstänks ha kört ihjäl elvaårig pojke på cykel

Den 25-årige man som under onsdagskvällen greps efter att en elvaårig pojke på cykel blivit påkörd har anhållits. Pojken fördes till sjukhus med helikopter men hans liv gick inte att rädda.

Din elsparkcykel kan vara olaglig att köra – säljs ändå: "Helt andra krav"

Bara en tredjedel av de populäraste elsparkcyklarna som går att köpa hos flera butikskedjor får enligt lag köras på allmän väg, rapporterar P3 Nyheter.

Man körda av vägen och dog – flydde från polisen

En man har dött efter att ha kört av vägen med bil i Köpings kommun.

Skolor kritiseras för dålig koll på betygen

Rektorer har inte tillräcklig koll på att eleverna får rättvisa och rättssäkra betyg. Flertalet skolor som Skolinspektionen granskat får kritik, enligt en rapport från Skolinspektionen.

Fakta: Det tunga vapenstödet till Ukraina

1 timme sedan
Sverige har skickat militärt stöd till Ukraina för cirka 17 miljarder kronor. Här är de tyngsta bidragen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.