Mona Sahlin ökar i förtroende och Fredrik Reinfeldt minskar. Men ännu har s-ledaren långt kvar till samma höga förtroende som statsministern.
Mona Sahlin ökar i förtroende och Fredrik Reinfeldt minskar. Men ännu har s-ledaren långt kvar till samma höga förtroende som statsministern. - Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Reinfeldts förtroende minskar

S-ledaren Mona Sahlin har dock en bra bit kvar till samma höga förtroendesiffror som statsministern.


Fortfarande känner 56 procent av svenskarna störst förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt medan 26 procent tycker att socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin är mest förtroendeingivande, enligt en Sifomätning som beställts och presenterades av pr-byrån Westander på måndagen.

Reinfeldts övertag har på tre månader minskat från 40 till 30 procentenheter.

– Reinfeldts minskade förtroendeövertag kan högst sannolikt förklaras av mediernas omfattande rapportering av det moderata valfusket i Stockholm. Även om partiledningen hanterat valfuskhärvan bra så har bilden av moderaterna och partiledaren ändå påverkats negativt, säger Patrik Westander, vd på Westander.

"Förhastad slutsats"

Men PJ Anders Linder, politisk redaktör på oberoende moderata Svenska Dagbladet, håller inte med.

- Det är en förhastad slutsats. Enligt Sifo minskar Reinfeldts försprång något i de flesta grupper: män, kvinnor, unga, gamla. Bland väljare i Stockholmsområdet ökar däremot förtroendet lite grand. Skulle Westander ha rätt borde tappet rimligen vara som störst just där, skriver PJ Anders Linder i en ledarkrönika i SvD.

Valfusket inom Stockholmsmoderaterna avslöjades den 12 februari och Sifos mätning genomfördes den 15-18 februari.

När samma fråga ställdes i november 2009 hade Reinfeldt störst förtroende hos 61 procent av väljarna och Sahlin hos 21 procent.

Såväl det minskade förtroendet för Fredrik Reinfeldt som det ökade förtroendet för Mona Sahlin är statistiskt säkerställda.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.