1 av 2
- Foto: Faksimil Dalarnas Tidningar
2 av 2
- Foto: Faksimil Dalarnas Tidningar

Rektorn kallade elever "blattar"

Nu anmäler de kränkta eleverna rektorn till diskrimineringsombudsmannen och skolinspektionen.


FALUN. Två elever känner sig kränkta av skolans rektor efter att han kallat dem "blattar". Nu har de anmält honom till diskrimineringsombudsmannen, DO, och Skolinspektionen, skriver Dalarnas Tidningar.

- Jag kommer till rektorn och klagar på att jag blivit dåligt behandlad. Och så gör rektorn likadant mot mig. Så ska det inte gå till, säger en av killarna till DT.

Det började med att ett gäng elever brottats i skolkorridoren - "på skoj", säger killarna.

"Flippade helt"

När de kallades upp till rektorn redde de ut bråket och bad om ursäkt.

- Men så ville jag också ta upp en sak. Jag sa att jag tycker att jag blir dåligt behandlad av vissa andra elever på skolan - på ett rasistiskt sätt, säger en av killarna till DT.

Men då slog rektorn ifrån sig - eller "flippade helt" som de två eleverna uttrycker saken. Han anklagade dem själva för rasistiska tendenser.

- Bara för att ni är "blattar" så kan inte ni behandlas på något särskilt sätt, ska rektorn ha sagt.

Enligt de anmälande killarna använde rektorn formuleringen "ni, blattar" ett flertal gånger i sitt resonemang. Rektorn slog fast att skolan inte accepterar rasism från någon och att olikheter bara är bra.

"Får inte tas ur sammanhang"

- Ett sådant ord som "blatte" ska en rektor över huvud taget inte använda. Rektorn är en förebild. Säger han eller hon så, så är det ju fritt fram för eleverna att göra det också, tycker de anmälande killarna.

De två eleverna i fråga fick några dagar senare ett brev hem där man kritiserade deras insatser i skolan och uppgav att de var omotiverade i studierna.

Rektorn - som nu blivit anmäld till såväl DO som till Barn- och elevombudsmannen på Skolinspektionen slår ifrån sig. På frågan om det överhuvud taget är lämpligt av en rektor att använda sig av ordet "blatte" svarar han:

- Det får inte tas ur sitt sammanhang.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.