Lagstiftarna glömde äldre föräldrar

Även pensionärer kan bli föräldrar. Men det tycks lagstiftaren ha glömt. (TT)


Även pensionärer kan bli föräldrar. Men det tycks lagstiftaren ha glömt, anser en 62-årig småbarnspappa i Hörby.

Nu ska Regeringsrätten pröva om han ska få ge bort sina pappamånader till sin hustru.

Domen kommer att få betydelse också för andra grupper som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst, till exempel studenter och personer som varit bosatta utomlands. Totalt berörs över 52 000 personer, skriver Skånska Dagbladet.

Sextio dagar av föräldraledigheten går enligt lag inte att föra över från den ena föräldern till den andra. Det är dessa dagar som i dagligt tal kallas pappamånaderna.

Eftersom Hörbypappan redan är pensionär och hemma på heltid vill han att hans 60 dagar ska kunna överföras till den yrkesarbetande mamman. Detta har hittills Försäkringskassan, länsrätten och kammarrätten i Göteborg satt stopp för. Men nu har han fått prövningstillstånd i Regeringsrätten.

– Vi har aldrig prövat ett liknande mål. Domen kommer att bli prejudicerande, säger regeringsrättssekreterare Kaija Hultquist till tidningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.