Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nyamko Sabuni ratar kvotering

Nyheter | 17/11/2008 09:04

Ministern tipsade Margot Wallström om hur EU kan bli mer jämställt.

Jämställdhetsministern passade på att åka till Bryssel och lära EU-kommissionärern Margot Wallström ett och annat om jämställdhet. Men det var inga kvoteringstankar som spreds. Sabuni tipsade om andra sätt att uppnå jämställdhet och ratar de lyckade kvoteringsförsöken i Norge.

– Jag är mer angelägen om att få en jämnare könsfördelning bland förskolelärare. Det är mer angeläget utifrån ett samhällsperspektiv och framtidsperspektiv för våra barn. Jag tycker det är ett mycket större problem än att jag måste börja kvotera till börsbolagens styrelser, säger Nyamko Sabuni.

Sverige tappar internationellt i jämställdhetsindex, och hamnade på en tredjeplats i World Economic Forums senaste undersökning. Norge och Finland toppar, där Norge har gått starkt framåt då bolagens styrelser till minst 40 procent måste bestå av kvinnor. Annars står bolagen inför tvångsupplösning.

– Vi är ju 50 procent män och 50 procent kvinnor i samhället. Var som helst i samhället där vi vill kvotera skulle vi få in 50 procent kvinnor. Kvotering är en jätteenkel metod att egentligen frånta sig ansvaret för att nå genuin jämställdhet, säger Sabuni till E24.

Men hon tror dock på andra metoder.

– Ja, den har stannat upp. Den kom ju till för att man hotade med lagstiftning. Och hot om lag kan man ju bara använda om man är beredd att genomföra den. Vi tycker inte att det är rättvist att män kvoteras in så varför skulle det bli rättvist av att kvinnor kvoteras in? Jag ser hellre andra reformer, säger Sabuni.

Skrivet av: