Regeringsrätten prövar namnstrid

Frågan om enbokstavsnamn och tvåbokstavsnamn med bindestreck prövas i Regeringsrätten.


Enbokstavsnamn skapar huvudbry för landets myndigheter. Det har gått så långt att Regeringsrätten tvingas avgöra ett ärende om det går att ha endast en bokstav som namn, alternativt två bokstäver sammanbundna med ett bindestreck.

Fallet i fråga gäller en familj i Åretrakten, som vill att deras son ska heta Q. Föräldrarna argumenterar för namnet med att halva Åredalens invånare känner honom under det namnet och att "det finns konstigare namn i den dalgången".

Tidigare vägrades Ann-Christine i Varberg byta namn till A-C eftersom Skatteverket hade sina synpunkter och tyckte att det var "uppenbart olämpligt". Enligt henne själv hade hon kallats det i tio år och bara haft positiva upplevelser.

"A-C är lika långt om inte längre än till exempel Bo", motiverar hon i en skrivelse.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Nästan 37 000 människor – civila och soldater – uppskattas vara saknade sedan februari 2022 i Ukraina. Det verkliga antalet kan dock vara mycket högre, varnar landets människorättskommissionär Dmytro Lubinets.

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

1 timme sedan
Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

1 timme sedan
Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.