Tisdag 3 Aug
Stockholm

Bloggosfären om erkännandet av folkmordet

Röster ur den svenska bloggosfären om riksdagens beslut att erkänna folkmordet på armenier i Turkiet 1915.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. I dag fattade den svenska riksdagen ett historiskt beslut när den rödgröna oppositionen tillsammans med fyra avhoppare från den borgerliga alliansen röstade ja till ett erkännade av seyfo - det ottomanska rikets folkmord på kristna armenier 1915.

I det som i dag är Turkiet sitter det långt inne att erkänna att något folkmord begåtts och beslutet har utlöst en diplomatisk kris mellan Sverige och Turkiet.

I bloggosfären är opinionsbildarna lika splittrade i frågan som alliansen och riksdagen.

"Oavsett om man anser att riksdagen har någon egentlig kompetens att besluta om huruvida folkmordet var ett folkmord eller ej, så är min ståndpunkt att folkmordet var just det, ett folkmord. Jag tror inte heller att det är något som bestrids kraftigt i något annat land än Turkiet. Varför riksdagen då inte ska kunna uttala som sin mening att det är så det ligger till är obegripligt. Låt våra riksdagsledamöter för en gångs skull få uttala en tydlig åsikt, istället för att bara stifta lagar som ingen kommer förstå vidden av förrän om flera år. De riksdagsledamöter från alliansen som bröt med den officiella allianslinjen har mitt fulla stöd", skriver Per Pettersson som kallar sig "lila liberal".

Men en annan liberal - och en av den politiska bloggosfärens storheter, Blogge Bloggelito -ironiserar över beslutet och hånar riksdagen och de borgerliga riksdagsledamöter som fällde avgörandet:

"Inte sedan Ursula Federley lipande övergav sina ideal och sina väljare i riksdagens talarstol har väl sömnpillret riksdagen varit så livad! Fyra kristkonservativa desertörer anslöt sig till den ekokommunistiska flygelns förslag om att erkänna musselmanernas folkmord på så kallade goda kristna armenier med flera. (Hade det omvända varit fallet, att kristna massakrerat turkar, hade frågan helt enkelt aldrig kommit upp.)", skriver Blogge Bloggelito i en bloggpost om det han kallar gummistämpelparlament.

Men socialdemokraten Peter Swedenmark är nöjd med dagens beslut:

"Den rödgröna oppositionen plus några borgerliga avhoppare i riksdagen gattade beslut om att turkarnas framfart mot armenierna var folkmord. Det var ett bra ställningstagande av den svenska riksdagen. Man ska inte hymla om förbrytelser, även om de ligger långt tillbaka i tiden", bloggar Peter Swedenmark.

Moderaten Staffan Strömbäck håller inte med:

"Utrikesminister Carl Bildt skriver klarsynt att det knappast kan komma något positivt ut av ett sådant beslut, oavsett om det är korrekt i sak. Henrik Berggren på DN är också tveksam.
Det är svårt att se beslutet som något annat än ett uttryck för symbolpolitik - ett kraftfullt slag i luften som inte får någon som helst praktiskt betydelse, åtminstone inte i positiv riktning", menar Staffan Strömbäck.

Claes Nordmark, en socialdemokrat som motionerade om ett erkännande av folkmordet till socialdemokraternas jobbkongress förra hösten, är däremot mycket nöjd i dag:

"Stort! Väldigt stort!"

Kommentera
Kopiera länk
Dela