Fredag 30 Jul
Stockholm

Internet inte för alla

Äldre och människor med låga inkomster lever i ett digitalt utanförskap.
Äldre och människor med låga inkomster lever i ett digitalt utanförskap. Foto: Scanpix

En rad IT-profiler kräver att regeringen tar krafttag för dem som lever i nätets skugga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Utanförskapet finns också på internet. Eller rättare sagt: var femte svensk över 16 år använder sig inte av nätet alls, enligt rapporten Svenskarna och Internet 2009.

Med andra ord står 1,7 miljoner svenskar i ett digitalt utanförskap.

Nu går en rad IT-profiler - Danny Aerts, .SE, Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen inom Almega och Ove Ivarsen, UsersAward - ut i en debattartikel på SvD Brännpunkt och kräver att politikerna gör något.

– Är detta rimligt i ett land som brukar benämnas som en av de främsta IT-nationerna i världen? Regeringen har kommunicerat en strategi för att bygga ut bredband så att 90 procent av hushållen har 100 Mbit/s år 2020. Men en strategi för att alla faktiskt ska kunna använda nätet saknas, skriver IT-profilerna på SvD Brännpunkt.

"Öka den digitala delaktigheten"

De menar att det rör sig om en demokratifråga: "Hög hastighet hjälper inte den som saknar kunskap om hur man använder internet."

– Det behövs ett politiskt initiativ för en bred satsning på att öka den digitala delaktigheten. Olyckligt nog tas det inget helhetsgrepp i frågan. Det räcker med att titta i partiprogrammen och lyssna till riksdagsdebatten för att inse att detta i dag är en icke-fråga. Flertalet partier berör överhuvudtaget inte digital delaktighet i sina partiprogram.

Skribenterna vill att politikerna tittar på de framgångsrika projekt som främjat kunskapen om nätet bland grupper som står långt från det digitala kunskapssamhället.

• .SE startade 2009 projektet ”Internet för alla” för att i liten skala skaffa erfarenheter på området och fungera som inspirationskälla.

• På Östergötlands bibliotek ordnas internetguidning för de personer som är ovana vid nätet.

• Tillsammans med Kista folkhögskola utbildas nysvenskar i Kista i internetkunskap.

• Stockholms hotellhem utbildar hemlösa.

• Seniornet och Hjälpmedelsinstitutet driver försöksprojekt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela