Stockholm

Internet inte för alla

Äldre och människor med låga inkomster lever i ett digitalt utanförskap.
Äldre och människor med låga inkomster lever i ett digitalt utanförskap. Foto: Scanpix

En rad IT-profiler kräver att regeringen tar krafttag för dem som lever i nätets skugga.


Läs mer

INTERNET. Utanförskapet finns också på internet. Eller rättare sagt: var femte svensk över 16 år använder sig inte av nätet alls, enligt rapporten Svenskarna och Internet 2009.

Med andra ord står 1,7 miljoner svenskar i ett digitalt utanförskap.

Nu går en rad IT-profiler - Danny Aerts, .SE, Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen inom Almega och Ove Ivarsen, UsersAward - ut i en debattartikel på SvD Brännpunkt och kräver att politikerna gör något.

– Är detta rimligt i ett land som brukar benämnas som en av de främsta IT-nationerna i världen? Regeringen har kommunicerat en strategi för att bygga ut bredband så att 90 procent av hushållen har 100 Mbit/s år 2020. Men en strategi för att alla faktiskt ska kunna använda nätet saknas, skriver IT-profilerna på SvD Brännpunkt.

"Öka den digitala delaktigheten"

De menar att det rör sig om en demokratifråga: "Hög hastighet hjälper inte den som saknar kunskap om hur man använder internet."

– Det behövs ett politiskt initiativ för en bred satsning på att öka den digitala delaktigheten. Olyckligt nog tas det inget helhetsgrepp i frågan. Det räcker med att titta i partiprogrammen och lyssna till riksdagsdebatten för att inse att detta i dag är en icke-fråga. Flertalet partier berör överhuvudtaget inte digital delaktighet i sina partiprogram.

Skribenterna vill att politikerna tittar på de framgångsrika projekt som främjat kunskapen om nätet bland grupper som står långt från det digitala kunskapssamhället.

• .SE startade 2009 projektet ”Internet för alla” för att i liten skala skaffa erfarenheter på området och fungera som inspirationskälla.

• På Östergötlands bibliotek ordnas internetguidning för de personer som är ovana vid nätet.

• Tillsammans med Kista folkhögskola utbildas nysvenskar i Kista i internetkunskap.

• Stockholms hotellhem utbildar hemlösa.

• Seniornet och Hjälpmedelsinstitutet driver försöksprojekt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.