Söndag 28 Nov
Stockholm

Protest mot Salemdemonstrationer

Polis och domstolar ger tillstånd till organiserade upplopp. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det skriver sex ledande kommunpolitiker i en blocköverskridande protest på Dagens Nyheters debattsida inför lördagens demonstration i Salem.

Salem har precis som Lund förra helgen, i samband Karl XII-firandet, blivit arena för kända våldsverkare och deras organisationer i demonstrationsfrihetens namn, skriver politikerna från moderaterna, socialdemokraterna, folkpartiet, miljöpartiet och kristdemokraterna.

Politikerna pekar på att en lördag i december varje år tvingas befolkningen i Salem att begränsa sina aktiviteter. Många törs inte gå ut, andra reser bort eller tvingas planera hur de ska undgå att hamna i närheten av demonstrationerna. Gator stängs av i centrala Salem. Ingen vet om det går att komma fram. Busstrafik ställs in och pendeltåget är inte längre ett säkert alternativ. Affärer tvingas stänga i förtid.

Om det inte vore för att man befarar oroligheter skulle inte poliser från hela Sverige skickas till Salem för att ingå i en polisstyrka på 400 poliser, konstaterar kommunpolitikerna.

Polisen har möjlighet att vägra demonstrationstillstånd med hänvisning till ordning och säkerhet.

Salems kommun försökte 2007 få tillstånden prövade förvaltningsdomstolarna, men fick avslag i både läns- och kammarrätt. Nu väntar kommunen på att Regeringsrätten tar upp frågan.

Demonstrationerna började när en 17-årig pojke dödades av en pojke med utländsk bakgrund i Salem 2000. Sedan dess har högerextrema grupper årligen samlats till ett fackeltåg i december medan motdemonstranter försökt störa dem.

Och under lördagen är det dags igen.

Inför årets upplaga har brandattentat i Högdalen i södra Stockholm i slutet av november och början av december gjort läget mer spänt.

I år har polisen givit tillstånd till två Salemdemonstrationer. Högersidans Salemfonden har fått tillstånd för fackeltåg 16-19.

Nätverket mot rasism fick tillstånd för en stillastående demonstration klockan 12-15. Men nätverket ville marschera och överklagade förgäves till länsrätten. Kammarrätten vägrade att ge prövningstillstånd och beslutet står fast.

I förmiddags stoppade polisen ett antal militanta aktivister från Tyskland och Danmark i deras fordon på motorvägen i Albytrakten.

– Det var uppenbart att de var på väg till Salem för att ställa till med bråk, säger polisens kommenderingschef Michael Fertz till TT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
15 gripna i Salem