I samband med Rosengårdskravallerna 2008 kallades den unge mannen "apajävel" av polisen.
1 av 3
I samband med Rosengårdskravallerna 2008 kallades den unge mannen "apajävel" av polisen. - Foto: Channi Anand/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Simeon Ogén / Scanpix
3 av 3
- Foto: Simeon Ogén / Scanpix

Kallades apajävel av polis - kräver skadestånd

22-åringen kallades "apajävel" och "blattajävel" av polis. Nu kräver han ersättning för tiden i häkte.


MALMÖ. Den 22-årige malmöiten, som blev påhoppad av rasistiska poliser i samband med kravallerna i Rosengård 2008, söker nu ersättning för tiden som frihetsberövad.

Frihetsberövandet ägde rum den 20 december 2008 och upphävdes av Malmö tingsrätt den 4 februari 2009.

22-åringen kallades bland annat "apajävel" och "blattajävel" och pekades ut som ledare för kravallerna, men friades av såväl tingsrätt som hovrätt.

22-åringen fick utstå mycket spott och spe också i den rasistiska delen av bloggosfären.

Den främlingsfientliga bloggen Jihad i Malmö skrev att "nu har ett av de unga ledarskäggen äntligen åtalats". Inlägget avslutas med uppmaningen "Läs mer om drägget på Fria Nyheter ".

I anslutning till Fria Nyheters inlägg hade 54 kommentarer gjorts. På nyhetsportalen Nordisk.nu benämns mannen som "rasfrämling".

Rubriken till nyheten om tingsrättens frikännande dom på iriternetforumet Politiskt Inkorrekt är "Apadjävlarna från Rosengårds upploppen frikända".

På forumet Nätverk mot politisk korrekthet omnämns 22-åringen som "Den ledande juniorjihadisten ------" och artikeln fortsätter med att konstatera att "Det var -------- med randiga tröjan som var den nu klassiske apejäveln".

Nu begär 22-åringen, via sin advokat, 75 000 kronor i ersättning för sitt lidande.

22-åringen säger sig ha tagit stor skada av uppmärksamheten och brottsmisstankarna - han planerar därför att lämna Sverige, enligt mannens ombud.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!