1 av 2
- Foto: Johan Nilsson/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Johan Nilsson/SCANPIX

Sprickor i Stockholms gator

Trots att vi går mot varmare tider fortsätter kylan att ställa till det för Stockholms trafikanter.


STOCKHOLM. Det har varit en kall vinter. I genomsnitt föll 220 centimeter snö över Stockholms län vilket stundvis orsakade trafikkaos för såväl bilister som kommunalåkare.

De kraftiga temperaturväxlingarna i början av årstiden samt den svåra kylan i januari och februari har fått tjälen att krypa rekordlågt - hela 140 centimeter ner i marken.

I takt med att det blir varmare börjar tjälen släppa sitt grepp, vilket orsakar stora konsekvenser för Stockholms gator som redan är dåligt underhållna.

Tjälsprickor uppstår när det blir varmare och asfalten suger till sig vatten. När natten faller på och det blir kallare spricker asfalten.

- Eftersom det varit så kallt i vinter och eftersom temperaturen växlar mycket så här års kommer vi att få fler trasiga gator än vanligt. Vi kommer att få jobba med det här under hela våren och sommaren, säger Claes Thunblad, enhetschef på Trafikkontoret, säger Dagens Nyheter.

Enligt Thunblad kan helt ny asfalt klara sig från tjälsprickor i cirka sju år. Men många av Stockholms gator är betydligt äldre än så.

- Det är ju främst en trafikfara och vi prioriterar underhåll av större vägar och leder, tillägger Thunblad för Dagens Nyheter.

 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Apple tappar stort i Kina

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov uppges vara svårt sjuk i pankreatit. Nu planerar Kreml för regimskifte i den ryska delrepubliken, hävdar ryska oberoende Novaja Gazeta. En hårdför befälhavare nämns som möjlig efterträdare.

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.