Torsdag 28 Okt
Stockholm

Straffet för apajävel - fem dagars löneavdrag

Det var i samband med kravallerna i Rosengård i december 2008 som två poliser kallade demonstranter "blattajävel".
Det var i samband med kravallerna i Rosengård i december 2008 som två poliser kallade demonstranter "blattajävel". Foto: Stig-Åke Jönsson/SCANPIX

De två poliser som trakasserade demonstranter i Rosengård med glåpord som "apajävel" och blattajävlar" har fått sitt straff - fem dagars löneavdrag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MALMÖ. Sammanlagt får tre poliser någon form av disciplinpåföljd. Den tredje som hörde kollegorna kalla demonstranterna "apajävel" kommer undan med en varning av Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd.

Det var i december 2008 - i samband med upploppen i Rosengård - som poliserna använde hånfulla och rasistiska omdömen för att beskriva demonstranterna. Och de yttrades i en piketbuss.

Men med polisens egen film lyckades åklagaren ändå bevisa övertrampen:

– Nu har ni kommit till fel kommun, blattajävlar, var en av kommentarerna.

– Han blir filmad hela tiden den lilla apajäveln . . . jag ska göra honom steril om jag får tag i honom, löd en annan.

Chefen för kriminalsektionen i Malmö, Bengt-Åke Malm, som enligt nämndens första bedömning borde ha agerat mer kraftfullt, får inga vidare påföljder. Biträdande länspolismästaren i Skåne har redan haft "korrektionssamtal" med honom.

Och Malmöpolisens informationsdirektör, Lars Förstell, menar att den olyckliga händelsen ändå fört något gott med sig.

– Det har blivit en väldig diskussion i organisationen på grund den här händelsen. Varenda polisanställd har behövt fundera på de här frågorna i ännu högre utsträckning, säger han till Sydsvenskan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela