Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vit makt-grupp hotade lärare

- 31/03/2010, 20:08 -
Gruppen ställer sig även utanför mannens dörr.
1 av 2

Gruppen ställer sig även utanför mannens dörr.

Faksimil/Youtube

Vit makt-gruppen ställer upp utanför mannens hem och bankar på rutan.
2 av 2

Vit makt-gruppen ställer upp utanför mannens hem och bankar på rutan.

faksimil/Youtube

Två söndagar i rad har vit makt-gruppen Nordisk ungdom hotat en lärare utanför hans hem. Gruppen uppmanar folk att "berätta" vad de tycker om honom.

GÖTEBORG. Upprinnelsen är att läraren medverkat i ett debattprogram i SVT där han uttalade sig om högerextremister.

en elev som systematiskt för fram odemokratiska åsikter och använder sig av odemokratiska symboler i mitt klassrum, bryter mot de mål vi har med undervisningen ... så måste jag ge underkänt, sa läraren med hänvisning till läroplanen.

Vit makt-gruppen Nordisk ungdom JO-anmälde både läraren och skolans rektor. Och på tisdagen publicerade gruppen en film på deras hemsida och Youtube.

Filmen visar tydligt hur en grupp med vit makt-flaggor ställer upp utanför lärarens bostad. De bankar på fönster och dörrar och öppnar brevinkastet till mannens lägenhet.

I slutet av filmklippet uppmanas människor att "berätta" vad de tycker om läraren, samtidigt som de publicerar mannens resväg till och från jobbet.

– Alla personer som upplever sig hotade på ett sånt här sätt skall givetvis polisanmäla det. Varje medborgare har rätt att ge uttryck för åsikter utan att behöva utsättas för våld eller hot om våld, säger Claes Nyberg, vikarierande presschef vid Lärarförbundet, till Expo.