Hemtjänsten: "Tattarjävlar"

Romsk kvinna blev utsatt för etniska trakasserier på arbetstid.


"Tattarjävlar är kriminella och missbildade"

I Torsås kommun ska du hålla käften och inte klaga om du blir utsatt för etniska trakasserier på arbetstid. Det är det budskap kommunen försökte sända ut när en kvinna, anställd vid Bergkvara hemtjänst, blev trakasserad av sina arbetskamrater.

Kvinnan som har romsk bakrund fick vid upprepade tillfällen stå ut med att höra kommentarer om ”tattarjävlar” och om hur dessa skulle vara kriminella och missbildade.

När kvinnan fick nog och försökte göra sina chefer på kommunen uppmärksamma på problemen möttes hon av mycket svagt stöd. I stället vände hon sig till Diskrimineringsombudsmannen. Det skulle hon inte ha gjort.

Lämnade mötet gråtande

När det blev känt bland kvinnans arbetskamrater blev hon ställd mot väggen under ett möte där det ifrågasattes hur hon kunde uppleva det som kränkande när de talade om ”jävla tattare.” Kvinnan lämnade mötet gråtande och blev sjukskriven.

Inte förrän DO stämde kommunen inför Arbetsdomstolen för underlåtenhet att utreda och vidta åtgärder med anledning av etniska trakasserier började det hända saker.

Nu har kommunen nått en förlikning med kvinnan där de betalar henne 40 000 kronor. I sin stämningsansökan skriver DO att kvinnan har blivit utsatt för etniska trakasserier genom att andra anställda på hennes arbetsplats har uppträtt på ett sätt som kränkt hennes värdighet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

Nytt robottest från Nordkorea mot Japan

Nordkorea har avlossat en ballistisk robot, uppger sydkoreanska och japanska myndigheter.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Olycka på Lidövägen", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen väntas vända upp

1 timme sedan
Stockholmsbörsen ser ut att vända upp efter fredagens nedgång, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Morgonens nyheter 22 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Embracer delas upp i tre bolag

1 timme sedan
Spelutvecklaren Embracer ska delas upp i tre separata noterade bolag på Stockholmsbörsen, föreslår styrelsen enligt ett pressmeddelande.