Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kvinnor som sover för lite riskerar bli bukfeta

- 02/05/2010, 13:27 -

Malin Lundberg / SCANPIX

"Ju kortare sömntid - desto större bukomfång."

Kvinnor som sover åtta timmar per natt är inte bara mer utvilade än kvinnor som sover för lite. De har mindre bukfetma också.

Generell sömnbrist samt brist på djupsömn och drömnsömn visar sig i en studie i Uppsala innebära ökad risk för bukfetma.

Studien har gjorts på 400 kvinnor i Uppsala och publiceras nu i facktidningen Sleep.

– Ju kortare sömntid, desto större bukomfång hade kvinnorna och desto högre stack magen upp när de låg på rygg. Dessa samband mellan kort sovtid och bukfetma var särskilt starka för yngre kvinnor, säger Jenny Theorell-Haglöw, forskare och sjuksköterska vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik, till UNT.

Exakt varför bukfetma ökar i samband med sömnbrist är fortfarande osäkert men liknande studier har gjorts tidigare med samma resultat. Jenny Theorell-Haglöw tycker dock att det är för tidigt att rekommendera sömn som bantningstips.

– Än så länge vet vi för litet om hur sambanden ser ut för att kunna ge råd om att förlänga sömnen för att gå ner i vikt. Men om så skulle visa sig vara fallet blir sömnförlängning troligen endast ett komplement till att äta mindre och röra sig mer för att gå ner i vikt, säger hon till UNT.