Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Asylsökande ska slippa mögelhusen

- 08/06/2010, 18:22 -

Gunnar Lundmark/ Scanpix

Svenska institutet för standardisering går in och styr upp.

Efter att allvarliga brister avslöjats i ett stort antal lägenheter Migrationsverket hyr åt asylsökande ska en ny gemensam standard tas fram. Detta för att garantera ett bättre boende.

Av de närmare 4000 lägenheter som Migrationsverket hyr har en stor del mögelskador, hål i väggar, fuktskador och liknande problem. Något som SIS, Svenska institutet för standardisering, nu ska lösa genom att se till att det finns en garantistandard som efterlevs.

– Vi har väldigt bra standard på våra boenden, men på sina håll har vi också slitna boenden och då är det bra för fastighetsägarna att veta vad som faktiskt gäller så att de kan rusta upp om det behövs, säger Dan Eliasson, generaldirektör på Migrationsverket, till Sveriges Radios Ekot.

Skick, utrustning, trängsel, handikappanpassning och barnens villkor kommer alla att vara faktorer som SIS sätter ribban för.