Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Syndikalisterna anklagas för hot och trakasserier

Tomas Oneborg / SCANPIX

Nyheter | 09/06/2010 09:46

Fackförbundet påstås hota företagare de ligger i konflikt med.

Just nu pågår en konflikt mellan fackliga organisationen Syndikalisterna och restaurangen och hotellet Berns i Stockholm. Och Syndikalisterna har infört en blockad mot Berns och krävt företaget på 1,4 miljoner kronor. Detta eftersom Berns bland annat ska ha rensat bort anställda som är fackligt aktiva.

Men enligt flera företag ägnar sig Syndikalisterna också åt direkta hot och trakasserier, uppger Sveriges Radios Ekot.

– En kväll fick jag ett anonymt telefonsamtal. Personen som ringde talade om vad mina föräldrar hette och var de bodde, säger en anonym företagare till Ekot.

Han berättar att han betalt 600 000 för att bli lämnad ifred. Och även Berns vd, Yvonne Sörensen Björud, säger sig ha blivit hotad.

– Ja, det har ju varit dels i form av att man diskuterat att man ska besöka mig hemma, och sedan de här flygbladen som delas ut då, säger hon till Ekot.

Hos Syndikalisterna menar man dock att Sörensens påstående är en del av konflikten mellan företaget och fackorganisationen.

– Jag tror inte att hon känner sig hotad. Jag tror att hon påstår det för att det är den del av hennes krigsföring mot oss, säger Ruben Tastas Duque, talesperson för Syndikalisterna, till Ekot.