Tisdag 7 Dec
Stockholm

Socialstyrelsen missade utsatt 16-årig

Socialstyrelsen fick in sex rapporter om flickans destruktiva beteende. Ändå väntade de två år med att inleda en utredning.
Socialstyrelsen fick in sex rapporter om flickans destruktiva beteende. Ändå väntade de två år med att inleda en utredning. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Det kom in rapporter om att flickan prostituerade sig, missbrukade droger och hade utsatts för en gruppvåldtäkt. Men socialstyrelsen väntade med en utredning tills det var för sent.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

HELSINGBORG. De första varningssignalerna kom 2007 när flickan söp sig så full att hon hamnade på sjukhus vid två tillfällen. Sen fortsatte de att trilla in och totalt fick socialstyrelsen sex rapporter om flickans beteende.

Ändå dröjde det två år innan en utredning startades och då var flickan myndig och ville inte längre ha med socialstyrelsen att göra.

Rolf Köhler, inspektör på Socialstyrelsen, är besviken.

– Man har inte satt ner foten ordentligt utan har låtit det gå för långt helt enkelt. Hon har ju gått ner sig djupare än vad hon hade behövt om man gått in tidigare, säger han enligt P3 nyheter.

Sussane Lantz, verksamhetschef på socialnämnden i Helsingborg, tycker att kritiken är befogad, men menar att fallet blir tydligare i efterhand.

– Det är sex lite olika bilder med mer och mer information. När man tittar på det i efterhand så kan man ju säga att vi borde ha gjort något ännu tidigare, men när man står med en liten bit information i taget så kanske det inte är lika tydligt vid det tillfället, säger hon enligt P3 nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela