Söndag 1 Aug
Stockholm

Folkhälsoinstitutet: "Värmen livsfarlig"

Soldyrkare njuter av värmen. Men alla uppskattar inte de höga temperaturerna.
Soldyrkare njuter av värmen. Men alla uppskattar inte de höga temperaturerna. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Många svenskar lider av värmeböljan. Och dödsfallen ökar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så här klarar du extremvärmen

1. Lägg en blöt handduk över halsen, då kyler du av blodkärlen som finns där, vilket svalkar huvudet.

2. Lägg en handduk full med isbitar på hand lederna, även där finns kärl och ådror som svalkar resten av kroppen.

3. Drick bara när du är törstig, dagsbehovet är cirka två liter om det är varmt. Dricker du för mycket kan du få för låga salthalter i kroppen, vilket kan leda till kramp.

Källa: Aftonbladet

Den extrema värmen som nu håller ett stadigt grepp om Sverige kommer visa sig med fler intagna på sjukhus. Enligt Ida Knutsson, utredare vid Statens folkhälsoinstitut, innebär detta att man måste ha en större beredskap.

En ny studie som gjorts vid Umeå universitet visar att värmen börjar bli farlig när temperaturerna går över 22-23 grader under minst två dygn. Då ökar dödligheten betydligt.

Studien visar att antalet dödsfall på grund av värmen har ökat i Storstockholm under de senaste 12 åren. Det finns ännu inga säkra svar på varför det är så men en av teorierna är att fler gamla och sjuka bor ensamma.

Ida Karlsson säger vidare till Aftonbladet att det inte är graderna i sig som är faran utan snarare hur länge värmen håller i sig.

– Efter en vecka med höga temperaturer är riskerna mycket högre än de första dagarna. Det beror på att man från början har reserver som sedan försvinner vilket kan göra att man blir uttorkad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela