Sola på bäst du vill. Det kan vara lika nyttigt som skadligt, enligt ny forskning.
Sola på bäst du vill. Det kan vara lika nyttigt som skadligt, enligt ny forskning. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Forskarna: Bäst att sola mitt på dagen

Är du en hängiven solbadare? Grattis! Solens strålar kan ge dig skydd mot åldersdiabetes. Men bara om du är smal. Det visar ny svensk forskning.


Hudcancerfaran är fortfarande påtaglig, men en grupp svenska forskare konstaterar att solens negativa biverkningar fått alldeles för mycket utrymme. Man bör också hålla i minnet att det kan vara bra att sola, skriver Dagens Nyheter.

Det är en grupp läkare i Stockholm och Lund som i en ny forskningsrapport visar bland annat att kvinnor med aktiva solvanor löper 30 procent lägre risk att drabbas av åldersdiabetes. Det beror sannolikt på D-vitaminets positiva effekter, förklarar Pelle Lindqvist, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Tillsammans med träning och att man håller sin vikt i schack är solning den viktigaste faktorn för att undvika att insjukna i typ 2-diabetes, säger han till DN.

Enligt ett av Strålsäkerhetsmyndighetens många råd ska vi vara särskilt vaksamma mot att sola mitt på dagen.

Men enligt forskarna från KS och universitetssjukhuset i Lund är det just då solens strålar gör mest nytta.

– Här i Sverige ska man sola mitt på dagen, det är en bättre blandning av ljus i solen då, säger Pelle Lindqvist till DN.

När solen står lägre filtreras UVB-strålarna bort i atmosfären. Solen måste stå högt för att de ska tränga ner, berättar Pelle Lindqvist och berättar att det är UVB-strålarna som såväl sätter igång kroppens D-vitaminproduktion som färgar huden brun.

En viktig förutsättning för att utveckla skydd mot åldersdiabetes är dock att man är så gott som fettfri.

– Det mest sannolika är att övervikt är en så stor riskökning i sig att solen spelar mindre roll, säger Pelle Lindqvist till DN.

Sol
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.