Pridefestivalens styrelse har tappat bort stora summor pengar.
1 av 3
Pridefestivalens styrelse har tappat bort stora summor pengar. - Foto: ALIK KEPLICZ/AP/Scanpix
Nu hotas gayfestivalen nästa år.
2 av 3
Nu hotas gayfestivalen nästa år. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
3 av 3
- Foto: QX.se

Pridefestivalen hotas av dålig ekonomi

Stockholm Pride redovisade förlust förra året. Nu hotas festivalen - som under måndagen slog upp portarna för i år.


Föreningen Stockholm Pride redovisade 2009 ett förlustresultat på 2,4 miljoner kronor, skriver Svenska Dagbladet. Magert i jämförelse med 2008 års vinst på 400 000 kronor.

Samtidigt sjönk intäkterna från 14 miljoner kronor till 10 miljoner.

Och styrelsen har ingen aning om vart pengarna tagit vägen. Revisorerna avrådde från att bevilja ansvarsfrihet - det vill säga tyckte revisorerna att styrelsen måste ställas till svars för det ekonomiska bakslaget. Årsmötet beslutade, efter lång diskussion, ändå att göra det. Men trots allt valde styrelsen att avgå.

– Vi kommer aldrig att veta hur det kunde gå så illa som det gjorde. Det handlade om bristande rutiner när det gäller kostnadsuppföljningen. Man kan inte gå in på alla kostnader i detalj, det är inte värt den tiden. Det här problemet kan ha funnits i flera år och är inte ovanlig i ideella föreningar, säger Claes Nyberg, ordförande för Stockholm Pride vid tillfället, till SvD.

Men tidningen QX:s förslagschef, Jon Voss, är mycket kritisk:

– Hur har pengarna bara kunnat försvinna? Det som hände är ett stort mysterium. De har inte gjort någon ordentlig utredning för att få en förklaring. Det är inte bra. Jag tror inte att det handlar om oegentligheter utan om slarv, säger han till SvD.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!