Stockholm

Nya tågförseningar i södra Sverige

Ett signalfel i Alvesta orsakade totalstopp för tågtrafiken på eftermiddagen.


Läs mer

Ett signalfel i Alvesta orsakade ett totalstopp för tågtrafiken sent på fredagseftermiddagen.

Trafiken på den södra stambanan stoppades först helt och tågen mellan Malmö och Stockholm stod stilla. Senare kunde Banverket lotsa tågen ett och ett förbi Alvesta, men med vissa förseningar.

Mellan Avesta och Växjö är det totalstopp. Det är kust till kust-banan, den som går från Göteborg till Kalmar, säger Henrik Berger vid Banverkets presstjänst, till TT.

På sträckan mellan Alvesta och Växjö ersattes i stället tågen med buss.

Enligt Banverket skulle felet vara helt åtgärdat under kvällen.

Det var andra dagen i rad som södra Sverige drabbades av tågproblem.

Torsdagens kraftiga tågförseningar orsakades av att strömförsörjning bröts till datorerna i driftsledningscentralen i Malmö. Inför ett byte av manöversystemet för trafikledningen gjordes ett rutinarbete som slog ut strömmen.

Trafikledningssystemet slutade fungera i drygt tre timmar från 16-tiden. Mellan 40 och 50 tåg blev mer eller mindre stillastående ute på banorna.

Stoppet kom mitt i rusningstid för lokaltrafiken och tusentals resenärer blev sittande på tågen. Skånetrafiken och Blekingetrafiken kommer att ersätta drabbade kunder, trots att det inte krävs enligt reglerna om force majeure i resegarantin.

SJ uppgav för TT redan på torsdagskvällen att man inte tänker betala ut ersättning, med hänvisning till just force majeure.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.