Nya tågförseningar i södra Sverige

Ett signalfel i Alvesta orsakade totalstopp för tågtrafiken på eftermiddagen.


Ett signalfel i Alvesta orsakade ett totalstopp för tågtrafiken sent på fredagseftermiddagen.

Trafiken på den södra stambanan stoppades först helt och tågen mellan Malmö och Stockholm stod stilla. Senare kunde Banverket lotsa tågen ett och ett förbi Alvesta, men med vissa förseningar.

Mellan Avesta och Växjö är det totalstopp. Det är kust till kust-banan, den som går från Göteborg till Kalmar, säger Henrik Berger vid Banverkets presstjänst, till TT.

På sträckan mellan Alvesta och Växjö ersattes i stället tågen med buss.

Enligt Banverket skulle felet vara helt åtgärdat under kvällen.

Det var andra dagen i rad som södra Sverige drabbades av tågproblem.

Torsdagens kraftiga tågförseningar orsakades av att strömförsörjning bröts till datorerna i driftsledningscentralen i Malmö. Inför ett byte av manöversystemet för trafikledningen gjordes ett rutinarbete som slog ut strömmen.

Trafikledningssystemet slutade fungera i drygt tre timmar från 16-tiden. Mellan 40 och 50 tåg blev mer eller mindre stillastående ute på banorna.

Stoppet kom mitt i rusningstid för lokaltrafiken och tusentals resenärer blev sittande på tågen. Skånetrafiken och Blekingetrafiken kommer att ersätta drabbade kunder, trots att det inte krävs enligt reglerna om force majeure i resegarantin.

SJ uppgav för TT redan på torsdagskvällen att man inte tänker betala ut ersättning, med hänvisning till just force majeure.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.