Lördag 12 Jun
Stockholm

Fler fast för sjöfylleri

Fredrik Josefsson, mitten, menar att sjöpolisen behöver fler resurser för att efterfölja den nya lagstiftningen.
Fredrik Josefsson, mitten, menar att sjöpolisen behöver fler resurser för att efterfölja den nya lagstiftningen. Foto: Bertil Ericsson/scanpix

Kustbevakning har haffat över 200 sjöfyllerister i år – sju gånger fler än i fjol. Ökningen beror på den nya lagstiftningen, som tillåter rutinkontroller till sjöss.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den nya lagen trädde i kraft den första juni. Nu får sjöpolisen och kustbevakningen stanna och genomföra nykterhetskontroller på båtar som misstänks vara längre än tio meter eller gå snabbare än sjutton knop. Promillegränsen ligger på 0,2 även på sjön.

Och lagen har gett resultat. I Stockholms län har 90 personer åkt fast för misstänkt sjöfylleri. I hela landet ligger siffran på 216, jämfört med 30 personer förra året.

– Det har varit en varm sommar med mycket båttrafik. Men den främsta anledningen till ökningen är den nya lagstiftningen, säger Robert Primus, inspektör på kustbevakningens östra region, till SvD.

Men Fredrik Josefsson, förundersökningsledare på sjöpolisen i Stockholms län, menar att siffran borde vara ännu högre.

– Det här visar att det faktiskt behövs mer resurser om politikerna vill att vi på allvar ska se till att den här lagstiftningen efterföljs. Det finns ett stort mörkertal, säger Josefsson till SvD.

Kommentera
Kopiera länk
Dela